Kråssås till gås eller anka

Foto: Chez Becky et Liz

Kråssås till gås eller anka

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Gåskrås till sås ¤

1.0 

styck

el. ankkrås

 

 

Gumpfett från gås/anka

1.0 

msk

Gul lök

1.0 

styck

Morot

1.0 

styck

Vetemjöl

2.0 

msk

Vatten

2.0 

dl

Tomatpuré konserv

1.0 

tsk

Timjan torkad

1.0 

tsk

Lagerblad

1.0 

blad

Salt och peppar

 

 

Vinbärsgelé

1.0 

msk

Smör

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas gås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 161

GBR (GI) / port: 0

Recept: 483 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 13%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 95 gram)

Ingredienser

Visa:

Gåskrås till sås ¤ 1.0 styck 11%

el. ankkrås 0%

Gumpfett från gås/anka 1.0 msk 24%

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Vetemjöl 2.0 msk 13%

Vatten 2.0 dl 0%

Tomatpuré konserv 1.0 tsk 0%

Timjan torkad 1.0 tsk 1%

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Salt och peppar 0%

Vinbärsgelé 1.0 msk 10%

Smör 2.0 msk 40%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas gås > Äts ej

Tillagning

  1. Finhacka kråskött, lök och morot.
  2. Bryn det ordentligt i gåsfett.
  3. Pudra med lite mjöl, rör om och späd med ett par deciliter vatten. Låt långsamt koka upp och krydda med timjan, lagerblad, 1 tsk tomatpuré, salt och peppar.  
  4. Låt såsen stå och puttra (sjuda) på svag värme medan gåsen steker, men passa så att det inte kokar torrt.
  5. När gåsen är nästan klar tillsätter man steksky från långpannan. Sila såsen.
  6. Koka upp och skumma av fettet så mycket som möjligt (skeda bort ytfettet). 
  7. Smaka av med lite söt gelé.
  8. Montera såsen, dvs vispa ner klickvis ett par, tre matskedar kallt smör.
     

Kockens kommentar

Tore Wretman i Svensk Husmanskost 1967: "Gås tillhör de få ugnsstekta rätter, som jag anser fordrar en sås med fyllig konsistens". Använd kråset (hjärta, muskelmage, hals och vingar) om det inte skall användas till svartsoppa.

Passar till

Helstekt gås

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Kråssås till gås eller anka