Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 161

GBR (GI) / port: 0
Recept: 483 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Gåskrås till sås ¤ 1.0 styck 11%
el. ankkrås 0%
Gumpfett från gås/anka 1.0 msk 24%
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Vetemjöl 2.0 msk 13%
Vatten 2.0 dl 0%
Tomatpuré konserv 1.0 tsk 0%
Timjan torkad 1.0 tsk 1%
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Vinbärsgelé 1.0 msk 10%
Smör 2.0 msk 40%
Kockskolan:
Så ugnslagas gås > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Tillagning
- Finhacka kråskött, lök och morot.
- Bryn det ordentligt i gåsfett.
- Pudra med lite mjöl, rör om och späd med ett par deciliter vatten. Låt långsamt koka upp och krydda med timjan, lagerblad, 1 tsk tomatpuré, salt och peppar.
- Låt såsen stå och puttra (sjuda) på svag värme medan gåsen steker, men passa så att det inte kokar torrt.
- När gåsen är nästan klar tillsätter man steksky från långpannan. Sila såsen.
- Koka upp och skumma av fettet så mycket som möjligt (skeda bort ytfettet).
- Smaka av med lite söt gelé.
- Montera såsen, dvs vispa ner klickvis ett par, tre matskedar kallt smör.
Kockens kommentar
Tore Wretman i Svensk Husmanskost 1967: "Gås tillhör de få ugnsstekta rätter, som jag anser fordrar en sås med fyllig konsistens". Använd kråset (hjärta, muskelmage, hals och vingar) om det inte skall användas till svartsoppa.Passar till
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Kråssås till gås eller anka
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan