Matsufflé grundrecept - fisksufflé, skaldjurssufflé eller köttsufflé

Foto: Anna, Kunskapskokboken

Matsufflé grundrecept - fisksufflé, skaldjurssufflé eller köttsufflé

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vitfisk filé

500.0 

gram

el. laxfilé

 

 

Fiskbuljongtärning

1.0 

styck

 

Sufflémassa:

 

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Vetemjöl

3.0 

msk

Mjölk

3.0 

dl

Ägg

4.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Suffléform ~1,5 L >

 

 

Smör

1.0 

msk

Hårdost riven

1.0 

msk

 

Alternativt:

 

Skaldjur rensade

300.0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 136

Kcal / portion: 321

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1286 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 7%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 237 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitfisk filé 500.0 gram 30%

el. laxfilé 0%

Fiskbuljongtärning 1.0 styck 2%

 

Sufflémassa:

Smör normalsaltat 2.0 msk 15%

Vetemjöl 3.0 msk 7%

Mjölk 3.0 dl 14%

Ägg 4.0 styck 20%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Suffléform ~1,5 L > Äts ej

Smör 1.0 msk 7%

Hårdost riven 1.0 msk 2%

 

Alternativt:

Skaldjur rensade 300.0 gram Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Fisk: Koka upp vatten och fiskbuljongtärning. Lägg i fisken. Sjud på låg värme i cirka 5 minuter. Ta upp med hålslev. Låt rinna av väl. Finfördela fisken och varva ner det i sufflémassan, alternativt finmixas i sufflésmeten.
  2. Sätt ugnen på 175-200°C. Smöra en stor suffléform eller portionsformar, även kanten. Om så önskas kan insidan kläs med finriven hårdost.
  3. Sufflémassa: Smält smör i en kastrull. Rör i vetemjöl. Tillsätt mjölk lite i taget under omrörning. Koka upp. Ställ åt sidan och låt svalna.
  4. Separera äggulor från vitor. Blanda ner äggulorna i såsen ett i taget. Tillsätt fisken.
  5. Vispa vitor till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner i såsen. Häll i formen. Grädda i ugnen 40-50 minuter, tills sufflén har lyft sig och blivit gyllenbrun. Öppna absolut inte ugnsluckan under gräddningen då sjunker sufflén ihop.
  6. Servera sufflén genast med kokt potatis, skirat smör, riven pepparrot och kokta ärter.

Kockens kommentar

Huvudråvaran kan bytas enligt eget önskemål. Fisksufflé är vanligast, men det går lika bra med skaldjur och kött, finmalt eller fint tärnat eller strimlat som varvas ner i sufflémassan. Serveras som huvudrätt eller som förrätt i portionsformar.

Suffléalternativ

Soufflé de poison, fin fisksufflé

Grönsakssufflé

Potatissufflé

Ostsufflé

Chokladsufflé

Fler recept inom Fiskförrätter

Liknande recept som Matsufflé grundrecept - fisksufflé, skaldjurssufflé eller köttsufflé