Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 136

Kcal / portion: 321

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1286 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 7%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vitfisk filé 500.0 gram 30%
el. laxfilé 0%
Fiskbuljongtärning 1.0 styck 2%
Sufflémassa:
Smör normalsaltat 2.0 msk 15%
Vetemjöl 3.0 msk 7%
Mjölk 3.0 dl 14%
Ägg 4.0 styck 20%
Tillbehör:
Suffléform ~1,5 L > Äts ej
Smör 1.0 msk 7%
Hårdost riven 1.0 msk 2%
Alternativt:
Skaldjur rensade 300.0 gram Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim 30 min )
- Fisk: Koka upp vatten och fiskbuljongtärning. Lägg i fisken. Sjud på låg värme i cirka 5 minuter. Ta upp med hålslev. Låt rinna av väl. Finfördela fisken och varva ner det i sufflémassan, alternativt finmixas i sufflésmeten.
- Sätt ugnen på 175-200°C. Smöra en stor suffléform eller portionsformar, även kanten. Om så önskas kan insidan kläs med finriven hårdost.
- Sufflémassa: Smält smör i en kastrull. Rör i vetemjöl. Tillsätt mjölk lite i taget under omrörning. Koka upp. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Separera äggulor från vitor. Blanda ner äggulorna i såsen ett i taget. Tillsätt fisken.
- Vispa vitor till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner i såsen. Häll i formen. Grädda i ugnen 40-50 minuter, tills sufflén har lyft sig och blivit gyllenbrun. Öppna absolut inte ugnsluckan under gräddningen då sjunker sufflén ihop.
- Servera sufflén genast med kokt potatis, skirat smör, riven pepparrot och kokta ärter.
Kockens kommentar
Huvudråvaran kan bytas enligt eget önskemål. Fisksufflé är vanligast, men det går lika bra med skaldjur och kött, finmalt eller fint tärnat eller strimlat som varvas ner i sufflémassan. Serveras som huvudrätt eller som förrätt i portionsformar.
Suffléalternativ
Fler recept inom Fiskförrätter
Liknande recept som Matsufflé grundrecept - fisksufflé, skaldjurssufflé eller köttsufflé
-
Balsamicogravad laxtoast (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saltsockrad lax med mango- och papayasalsa (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Melon- och avokadosalsa med regnbågsrom (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Löjromscheesecake
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Torchon ”Skog, äng och sjö” (förrätt)
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Johannes Persson
-
Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Rödbetsgravad lax med stjärnanis, äpple och senap (förrätt)
Tid: 10 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Limegravad lax med pepparrotsmousse samt ciabattachips (förrätt)
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Sashimi - rå fiskrätt (förrätt)
Tid: 6 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan