Sparrissufflé, grönsakssufflé

Foto: Food Wishes, Aspargus Souffle

Sparrissufflé, grönsakssufflé

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Grön sparris färsk

300.0 

gram

Smör

75.0 

gram

Vetemjöl

1.0 

dl

Vispgrädde

2.2 

dl

el. mjölk

 

 

Kokspad

1.5 

dl

el. vatten

 

 

Ägg

4.0 

styck

Suffléform 2-3 dl >

4.0 

styck

 

Smakalternativ:

 

Salt

 

 

Kajennpepparpulver

 

 

Vitlök

0.5 

klyfta

Parmesan nyriven

1.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Så vispas ägg >

 

 

Så lagas suffléer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 261

Kcal / portion: 548

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2191 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 23%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 210 gram)

Ingredienser

Visa:

Grön sparris färsk 300.0 gram 4%

Smör 75.0 gram 25%

Vetemjöl 1.0 dl 10%

Vispgrädde 2.2 dl 37%

el. mjölk 0%

Kokspad 1.5 dl %

el. vatten 0%

Ägg 4.0 styck 11%

Suffléform 2-3 dl > 4.0 styck Äts ej

 

Smakalternativ:

Salt 0%

Kajennpepparpulver 0%

Vitlök 0.5 klyfta 0%

Parmesan nyriven 1.5 dl 12%

 

Kockskolan:

Så vispas ägg > Äts ej

Så lagas suffléer > Äts ej

Kock:

Tillagning (1 tim )

Se film > klicka på "Food Wishes" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär sparrisen i små bitar och förväll (koka) dem i 2 minuter. Ta ur och kyl av i kallt vatten. Låt rinna av.
  3. Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Vispa ner grädde eller mjölk, kokspad från sparrisen eller vatten. Låt koka upp under omrörning. Ta av från plattan.
  4. Häll smeten i matberedare, tillsätt sparris och mixa till fin smet. Smaksätt med vitlök, salt och kajennpulver, eller enligt egen smak.
  5. Separera äggulor från vitan (spar vitan). Riv parmesan. Vispa ner gula och ost i sparrissmeten.
  6. Smöra noga suffléformar, även kanten.
  7. Vispa vitan till hårt skum. Vänd sedan ner vitan försiktigt i smeten  (läs mer > Så vispas ägg).
  8. Fyll formarna. Sätt in i ugn tills sufflén puffat upp och fått fin färg (20-25 minuter). Servera snarast.

Kockens kommentar

Variera med olika ingredienser till exempel med spenat, blomkål eller svamp. Varan förlagas och finfördelas eller mixas. Små bitar får förekomma. Nyckeln till att lyckas med sufflé ligger i vispandet av äggvitor och hur varsamt den vänds ner i smeten. Äggvitorna skall helst ha rumstemperatur vilket ger snabbare volym och fastare skum. Det får inte finnas minsta gnutta av äggula med. Skål och visp skall vara absolut torra och fettfria. Äggvitan vispas luftig, lätt och fast. Det skall gå att göra höga toppar med hjälp av vispen (läs mer > Så vispas äggvita).

Alternativ

Potatissufflé

Fler recept inom Grön mousse, puré, paté

Liknande recept som Sparrissufflé, grönsakssufflé