Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 261

Kcal / portion: 548

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2191 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 23%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grön sparris färsk 300.0 gram 4%
Smör 75.0 gram 25%
Vetemjöl 1.0 dl 10%
Vispgrädde 2.2 dl 37%
el. mjölk 0%
Kokspad 1.5 dl %
el. vatten 0%
Ägg 4.0 styck 11%
Suffléform 2-3 dl > 4.0 styck Äts ej
Smakalternativ:
Salt 0%
Vitlök 0.5 klyfta 0%
Parmesan nyriven 1.5 dl 12%
Kockskolan:
Så vispas ägg > Äts ej
Så lagas suffléer > Äts ej
Tillagning (1 tim )
Se film > klicka på "Food Wishes" under bilden.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skär sparrisen i små bitar och förväll (koka) dem i 2 minuter. Ta ur och kyl av i kallt vatten. Låt rinna av.
- Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Vispa ner grädde eller mjölk, kokspad från sparrisen eller vatten. Låt koka upp under omrörning. Ta av från plattan.
- Häll smeten i matberedare, tillsätt sparris och mixa till fin smet. Smaksätt med vitlök, salt och kajennpulver, eller enligt egen smak.
- Separera äggulor från vitan (spar vitan). Riv parmesan. Vispa ner gula och ost i sparrissmeten.
- Smöra noga suffléformar, även kanten.
- Vispa vitan till hårt skum. Vänd sedan ner vitan försiktigt i smeten (läs mer > Så vispas ägg).
- Fyll formarna. Sätt in i ugn tills sufflén puffat upp och fått fin färg (20-25 minuter). Servera snarast.
Kockens kommentar
Variera med olika ingredienser till exempel med spenat, blomkål eller svamp. Varan förlagas och finfördelas eller mixas. Små bitar får förekomma. Nyckeln till att lyckas med sufflé ligger i vispandet av äggvitor och hur varsamt den vänds ner i smeten. Äggvitorna skall helst ha rumstemperatur vilket ger snabbare volym och fastare skum. Det får inte finnas minsta gnutta av äggula med. Skål och visp skall vara absolut torra och fettfria. Äggvitan vispas luftig, lätt och fast. Det skall gå att göra höga toppar med hjälp av vispen (läs mer > Så vispas äggvita).Alternativ
Fler recept inom Grön mousse, puré, paté
Liknande recept som Sparrissufflé, grönsakssufflé
-
Ärtpurépuck, cylinder
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Blomkålspaté (tillbehör)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mushy peas, grön ärtpuré
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Puylinspuré (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grön ärtpesto (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Svamptimbal (tillbehör)
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kikärtsröra med tomat (tillbehör)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Oliv- och aubergineröra
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sparrissufflé, grönsakssufflé
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Orientalisk linsröra (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan