Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 102

Kcal / portion: 135

GBR (GI) / port: 4
Recept: 541 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 4%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Gröna ärter frysta 400.0 gram 51%
Potatis 1.0 styck 12%
Smör normalsaltat 2.0 msk 35%
Citronjuice 2.0 cl 1%
Tillval:
Mynta färsk 0%
Kockskolan:
Om ärter> Äts ej
Så kokas grönsaker > Äts ej
Färgsmak > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Skär potatisen i mindre bitar och koka den i cirka 10 minuter.
- Tillsätt frysta gröna ärtor i vattnet och låt koka i ytterligare 1 minut.
- Låt potatisen och ärtor rinna av i durkslag.
- Mixa potatis och hälften av ärtorna med lite smör och citronjuice i matberedare eller med stavmixer till grov puré. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda purén med resterande ärter.
Kockens kommentar
Mushy = grötig, mosig. Mushy peas är klassiskt engelskt tillbehör till fish and chips. Det finns många lokala receptvarianter. Jamie Oliver värmer gröna ärter med lite smör och finhackad mynta i panna i 10 minuter. Därefter mosas de för hand eller i mixer och smakas av med citronjuice, salt och peppar. Traditionellt tillreds mushy peas av märgärter.
Märgärt är en variant av spritäter. "Märg" för att det är det inre som äts. inte skidan. De skördas senare, är torrare mer stärkelserika än vanliga omogna spritärter (läs mer > Om ärter). Sådan ärta blötläggs över natt i vatten med bikarbonat eller bakpulver. Sköljs sedan av i kallt vatten och får småkoka i vatten tills de ärterna är mosiga. Bikarbonat gör att ärterna bibehåller sin klara gröna färg vilken annars mattas vid långkok. Ibland fuskar man med att i stället tillsätta färgämne (blandat gult färgämne E102 med blått E133 = grönt, läs mer > Färgsmak).
Fler recept inom Grön mousse, puré, paté
Liknande recept som Mushy peas, grön ärtpuré
-
Ärtpurépuck, cylinder
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Blomkålspaté (tillbehör)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mushy peas, grön ärtpuré
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Puylinspuré (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grön ärtpesto (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Svamptimbal (tillbehör)
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kikärtsröra med tomat (tillbehör)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Oliv- och aubergineröra
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sparrissufflé, grönsakssufflé
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Orientalisk linsröra (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan