CITRONCITRUS

Fotograf/bild: Film: All the fruit, citrus medica

CITRONCITRUS

(citroncitrus 1. suckatcitron, cedrat, äkta citron 3. etrogcitron, judisk citron)

Latin: 1. Citrus medica 2. Citrus medica var. sarcodactylis 3. Citrus medica var. etrog

Engelsk översättning lemon citrous, cedrates 1. citron, cedrate 2. fingered citron 3. etrog, Jewish lemon

Fransk översättning citron agrumes, cédratiers 1. cédrat, citronnier des juifs 2. cédrat main de Bouddha 3. cédrat etog

Italiensk översättning limóni agrumi 1. cedro 2. cedro a mano di Budda 3. cedro etog

Tysk översättning Zitronencitrus 1. Zitronatzitrone 2. Buddhas Hand 3. Chinesische Zedrat Zitrone 3. Etrogzitrone, Judenapfel

Spansk översättning limónero agrios 1. cidra, citron 2. mano de buda 3. etrog citron

Citroncitrus är en av Kunskapskokboken utsedd sortgrupp för speciellt sura citrusfrukter (läs mer > Om citrus­frukter). Till gruppen hör "naturliga" (oblandade) arter främst suckatcitron (se nedan) och fingercitron som är en variant suckatcitron. Dessa båda är ursprung till en mångfald extra syrliga hybrider bland annat citron, lime, limett, bergamott och olika sydostasiska varianter till exempel Yuzu. Läs mer, se respektive i högerkolumnet.

Produktion: Världsproduktion av citroncitrus blev 21 miljoner ton år 2020, en ökning med drygt 500% sedan 1970 (världens befolkning +111%). Citroncitrus svararde för 14% av total citrusproduktion. Största producentland är Indien med en marknadsandel på 17%, följt av Mexiko 13%. Läs mer > Produktion citrusfrukter.


SUCKATCITRON

Suckatcitron (Citrus medica) även benämnd cedrat eller äkta citron, är en art tillhörande släkte citrus och en av de tre främsta förfäderna till dagens citrusfrukter. De andra två är pompelmus och småcitrus (läs mer > Om citrusfrukter). Suckatcitron är ett litet buskartat träd med vita, ibland rödlätta blommor sittande i klasar. Arten trivs i subtropiskt klimat och är hemmahörande i södra och sydöstra Asien, varifrån den spritts till Medelhavsområdet, Central- och Sydamerika. Arten heter på engelska "citron" vilket ibland leder till missförstånd och felöversättning. Se film, klicka på "All the fruit" under bilden ovan.

Historia: Suckatcitron var känd som föda för mer än 6000 år sedan. Frön har hittats vid utgrävningar av staden Nippur i södra Babylon (numera Irak). Känt är också att frukten odlades flitigt i staten Medien (i nordvästra Iran) 600 år f.Kr. vilket gett upphov till det latinska tillvalsnamnet "medica", vilket alltså inte har med medicin att göra. Alexander den store tog frukten till Medelhavet 325 f.Kr. och 200 år f.Kr. odlades den flitigt i Palestina och hade börjat sprida sig till södra Italien. En variant av frukten benämnd etrogcitron har ceremoniell betydelse vid den judiska skördefesten sukkoth. Sorten kallas därför ibland för Jewish lemon (judisk citron).

Frukten kan kraftigt variera i form och storlek. Den kan bli mer än 2 decimeter lång och väga upp till 2 kilo. I handeln är den vanligen päronformad, knölig och fårad, med ett gult eller gulgrönt, väldoftande tjockt skal. Fruktköttet är torrt och bitter-surt. 
 
Varianter: Suckatcitron anses vara ursprung till hybrider som vanlig citron (x pomerans), lime (x citron x ichang papeda), bergamott (x pomerans), Citrus jambhiri (x småcitrus) med flera.


SÅ ANVÄNDS SUCKATCITRON


Suckatcitron äts sällan utan används för framställning av citrusolja eller till suckat som är torkade och kanderade fruktskal (läs mer > Suckat). De aromatiska bladen används lokalt som spritkrydda.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10
Läs mer

Om citrusfrukter

Fingercitron

Produktion citrusfrukter

Suckat