
Auberginegratäng med fårost (GI-recept)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 102

Kcal / portion: 624

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2496 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 8%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Aubergine 4.0 styck 12%
Salt 0%
Gul lök 2.0 styck 4%
Vitlök torkad 4.0 klyftor 1%
Olivolja 2.0 msk 9%
Mynta torkad 2.0 msk 0%
Creme fraiche 2.0 dl 26%
Fetaost 300.0 gram 36%
Valnötskärnor 1.0 dl 11%
Peppar 0%
Grönsallad 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Läs om GI-metoden > Äts ej
Läs om GB/GBR > Äts ej
Läs om GI-bluffen? > Äts ej
Kock: Lauritzon & Davidsson
Tillagning
- Sätt ugnen på 250ºC. Skala och skär aubergine i 2-3 cm stora bitar. Skölj i durkslag. Strö salt över. Låt ligga i 30 minuter.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn i olja i en stekpanna. Smula ner torkad mynta. Fräs hastigt i några minuter.
- Koka upp crème fraiche i en kastrull. Tillsätt fetaost. Rör om tills osten har smält. Tillsätt lökblandningen, salt och peppar.
- Skölj aubergineskivorna. Torka av dem med en handduk. Lägg i en långpanna. Häll olivolja över. Stek i ugnen cirka 20 minuter eller tills de har fått färg och är mjuka.
- Sänk ugnen till 175ºC. Lägg över auberginen i en gratängform. Häll ostsåsen över. Strö över valnötskärnor. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Servera med en grönsallad.
Kockens kommentar
GBR = Mycket låg. Portionsvikten är ganska hög och kalorimängden är extremt hög. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta värde.Fler recept inom Grön rätt i panna/ugn
Liknande recept som Auberginegratäng med fårost (GI-recept)
-
Bakade primörbetor med ansjovissmör
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Saffranspannkaka med fårost
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skivlinggratäng med fetaost
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Griljerade auberginetournedos
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Mozarellaöverbakade squashbåtar
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Pumpalåda med kassler
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sesampanerad bönburgare
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Hirsfärsbullar
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Ugnslagad romanesco med kikärter, vegansk lätt måltid
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade GI-burgare med chilimajonnäs och dijonsenap
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Lauritzon