
Nötgryta med örter (GI-recept)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 172

Kcal / portion: 383

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1530 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 12%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Grytbitar oxkött 600.0 gram 56%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Smör normalsaltat 2.0 msk 13%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Vatten 2.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 3%
Balsamvinäger röd } 1.0 msk 1%
Grädde 1.0 dl 24%
Salladslök 5.0 styck 2%
Örtkryddor finhackad 0.5 dl 0%
Kockskolan:
Läs om GI-metoden > Äts ej
Kock: Lauritzon & Davidsson
Tillagning
- Skär kött i grytbitar. Skala och skiva vitlök.
- Bryn köttet i smör i en het stekpanna. Lägg över i en gryta. Fräs vitlök utan att bränna. Lägg i grytan.
- Krydda med salt, peppar och örter. Häll på vatten, kalvfond, vinäger och grädde. Låt grytan koka under lock en timme.
- Skär salladslök och örter. Vänd ner i grytan. Låt koka någon minut innan servering.
Kockens kommentar
Detta är ett testrecept som ingår i en analys av GI-metoden. Receptet är hämtat från Lauritzson och Davidsson, "Våra bästa GI-recept". Notera att portionsviken är mycket låg. Då är det inte så konstigt att det är smalmat. Läs mer > Om GI-metoden.Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Nötgryta med örter (GI-recept)
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan