Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Rådjursfilé ytterfilé

800.0 

gram

el. hjortfilé

 

 

Brieost 28% fett

100.0 

gram

Jalapeno inlagd (Old el Paso)

1.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Matring >

 

 

Sallat

200.0 

gram

 

Sås:

 

Schalottenlök

2.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Vatten

2.0 

dl

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

Rött vin

2.0 

dl

Timjan torkad

1.0 

tsk

Vinbärsgelé

2.0 

msk

Steksky

2.0 

msk

Smör normalsaltat

1.0 

msk

Matlagningsmjöl

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 634

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2537 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 5%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 493 gram)

Ingredienser

Visa:

Rådjursfilé ytterfilé 800.0 gram 32%

el. hjortfilé Äts ej

Brieost 28% fett 100.0 gram 13%

Jalapeno inlagd (Old el Paso) 1.0 styck 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 21%

Smör normalsaltat 50.0 gram 14%

Matring > Äts ej

Sallat 200.0 gram 1%

 

Sås:

Schalottenlök 2.0 styck 2%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Vatten 2.0 dl 0%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Rött vin 2.0 dl 6%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Vinbärsgelé 2.0 msk 4%

Steksky 2.0 msk 1%

Smör normalsaltat 1.0 msk 4%

Matlagningsmjöl 0%

Tillagning (35 min )

  1. Sätt ugnen på 190°C.

  2. Skala och hacka scharlottenlök och vitlök. Finhacka jalapeno. Skala och tärna potatis. Skölj potatisen i kallt vatten och låt rinnan av. Förbered sallad.

  3. Skär kött i stora bitar. Salta lätt. Tag en ringform som är cirka 5 cm bred. Pressa ner kött och gör en grop i mitten. Fyll gropen med ost och hackad jalapeno. Salta och peppra.

  4. Sätt köttet i ugnen 15-20 minuter. Tag ut och låt vila övertäckt i 10-15 minuter innan ringformen tas av.

  5. Hetta upp matfett till såsen i en kastrull på medelvärme och fräs löken mjuk i några minuter utan att bränna.

  6. Tillsätt vatten+fond, hälften av rödvinet samt timjan. Låt såsen koka ner till hälften i cirka 5 minuter.

  7. Sila såsen. Tillsätt resten av rödvinet. Smaka av med (silad) köttsky, vinbärsgelé och peppar. För tjockare sås tillsätt lite matlagnings­mjöl. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 3 minuter. Håll den varm på svag värme.

  8. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek potatisen i omgångar tills  knaprig. Salta och peppra lätt. Lägg tillbaka i pannan och håll det varmt.

PASSAR TILL

Rödvinssås

Fler recept inom Rådjursmeny

Liknande recept som Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form