Rosmarinsdoftande lammfilé med syltade kantareller samt västerbottenrisotto

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rosmarinsdoftande lammfilé med syltade kantareller samt västerbottenrisotto

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammytterfilé

800.0 

gram

 

Kantareller färska

150.0 

gram

Ättika 12%

1.0 

msk

Strösocker

2.0 

msk

Vatten

2.0 

msk

Rosépeppar hel

1.0 

tsk

 

Glasyr:

 

Rosmarin färsk

4.0 

kvistar

Honung

2.0 

msk

Balsamvinäger röd }

2.0 

msk

 

Ris:

 

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Schalottenlök

2.0 

styck

Avorioris

4.0 

dl

Kycklingfond konc.

2.0 

msk

Vatten

6.0 

dl

Torrt vitt vin

1.0 

dl

 

Vispgrädde

1.0 

dl

Västerbotten hårdost

100.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut

Mousserat torrt rosévin
Pris: 745 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 128

Kcal / portion: 869

GBR (GI) / port: 16

Recept: 3477 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 5%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 681 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammytterfilé 800.0 gram 23%

 

Kantareller färska 150.0 gram 1%

Ättika 12% 1.0 msk Äts ej

Strösocker 2.0 msk Äts ej

Vatten 2.0 msk Äts ej

Rosépeppar hel 1.0 tsk 0%

 

Glasyr:

Rosmarin färsk 4.0 kvistar 0%

Honung 2.0 msk 4%

Balsamvinäger röd } 2.0 msk 1%

 

Ris:

Smör normalsaltat 50.0 gram 10%

Schalottenlök 2.0 styck 1%

Avorioris 4.0 dl 33%

Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%

Vatten 6.0 dl 0%

Torrt vitt vin 1.0 dl 2%

 

Vispgrädde 1.0 dl 10%

Västerbotten hårdost 100.0 gram 11%

Salt och peppar 0%

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Hacka rosmarin fint, spara topparna till garnering. Riv ost grovt. Skala och hacka scharlottenlök grovt. Sätt ugnen på 150°C.

  2. Koka upp vatten och lägg i kantareller i 1 minut. Ta ur. Lägg i skål. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll över kantarellerna. Rör ner rosépeppar och ställ in blandningen i kylen.

  3. Värm en tjockbottnad kastrull till medelvärme. Smält smör och fräs löken mjuk. Tillsätt riset och fräs det utan att det tar färg i cirka 5 minuter. Rör om.

  4. Tillsätt vitt vin, fond + hälften av vattnet. Rör om emellanåt. Fyll på med vatten tills riset är lagom mjukt (tar cirka 20 minuter).

  5. Blanda riset med grädde, riven ost, salt och peppar.

  6. Värm samtidigt en stekpanna på högsta värme. Stek lammet i lite olja tills den fått fin färg runt om. Lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.

  7. Rör ihop hackad rosmarin, honung och balsamvinäger. Pensla köttet med blandningen. Spara hälften till servering.

  8. När riset är lagom mjukt, ställ lammet i ugnen i 10-12 minuter.

  9. Lägg upp på tallrikar: Forma risotton till ett ägg. Dela lammet i två tre bitar. Ringla över resterande honungsblandning. Lägg upp kantarellerna som en liten boll. Garnera med rosmarintopparna.

Kockens kommentar

Fler recept inom Lammfilémeny (avancerad)

Liknande recept som Rosmarinsdoftande lammfilé med syltade kantareller samt västerbottenrisotto