Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Rosmarinsdoftande lammfilé med syltade kantareller samt västerbottenrisotto
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 128
Kcal / portion: 869
GBR (GI) / port: 16
Recept: 3477 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammytterfilé 800.0 gram 23%
Kantareller färska 150.0 gram 1%
Ättika 12% 1.0 msk Äts ej
Strösocker 2.0 msk Äts ej
Vatten 2.0 msk Äts ej
Rosépeppar hel 1.0 tsk 0%
Glasyr:
Rosmarin färsk 4.0 kvistar 0%
Honung 2.0 msk 4%
Balsamvinäger röd } 2.0 msk 1%
Ris:
Smör normalsaltat 50.0 gram 10%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Avorioris 4.0 dl 33%
Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%
Vatten 6.0 dl 0%
Torrt vitt vin 1.0 dl 2%
Vispgrädde 1.0 dl 10%
Västerbotten hårdost 100.0 gram 11%
Kock: Rent-a-Chef
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Hacka rosmarin fint, spara topparna till garnering. Riv ost grovt. Skala och hacka scharlottenlök grovt. Sätt ugnen på 150°C.
- Koka upp vatten och lägg i kantareller i 1 minut. Ta ur. Lägg i skål. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll över kantarellerna. Rör ner rosépeppar och ställ in blandningen i kylen.
- Värm en tjockbottnad kastrull till medelvärme. Smält smör och fräs löken mjuk. Tillsätt riset och fräs det utan att det tar färg i cirka 5 minuter. Rör om.
- Tillsätt vitt vin, fond + hälften av vattnet. Rör om emellanåt. Fyll på med vatten tills riset är lagom mjukt (tar cirka 20 minuter).
- Blanda riset med grädde, riven ost, salt och peppar.
- Värm samtidigt en stekpanna på högsta värme. Stek lammet i lite olja tills den fått fin färg runt om. Lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.
- Rör ihop hackad rosmarin, honung och balsamvinäger. Pensla köttet med blandningen. Spara hälften till servering.
- När riset är lagom mjukt, ställ lammet i ugnen i 10-12 minuter.
- Lägg upp på tallrikar: Forma risotton till ett ägg. Dela lammet i två tre bitar. Ringla över resterande honungsblandning. Lägg upp kantarellerna som en liten boll. Garnera med rosmarintopparna.
Kockens kommentar
Fler recept inom Lammfilémeny (avancerad)
Liknande recept som Rosmarinsdoftande lammfilé med syltade kantareller samt västerbottenrisotto
-
Hummersoppa
Tid: 14 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rosmarinsdoftande lammfilé med syltade kantareller samt västerbottenrisotto
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Champagnesorbet
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Alternativ: Kokos- och limesorbet med citrussallad och marsalakaramell
Tid: 45 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Skåvsjöholm