Västerbottensost ®

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Västerbottensost ®

(Svensk hårdost)

Västerbottensost är Sveriges mest berömda ost.
Den har alltid tillverkats i Västerbotten. Starten skedde i Burträsk under åren 1869 till 1872. Som mest har den producerats på ett 40-tal mejerier. Idag är bara ett mejeri kvar, Burträsk, som ingår i Norrmejerier, där osten oavbrutet tillverkats sedan starten.

Västerbottensosten har sitt ursprung i Västgötaosten, men kanske med inflytande av kunskaper från Tyskland. I mitten av 1850-talet invandrar mejerskan Leonore Mortensen till Västergötland. När hon senare, på en mejeriskola, lär blivande mejerskor att göra Västgötaost är en av eleverna Eleonora Lindström från Burträsk.

Västerbottensost finns också att köpa i USA. Men det är inte alltid säljarna i Amerika vet vad det är för slags ost de säljer. Ett par stycken väljer att kalla osten "Vasterbotten cheddar". Hur tycker då säljarna "over there" att man skall äta denna berömda ost? Vad sägs om den här uppmaningen: "Serve it in the Swedish tradition with some ginger snaps and a cup of hot glogg." Kanske dags att pröva något nytt?

Ursprung: Sverige, Västerbotten 1869. Registrerat varumärke från 1911.

Osttyp: Grynpipig, cylindrisk, 18-20 kg, komjölk.

Ytskikt: Vax/Paraffin.

Snittyta: Grynpipig, jämn, ljusgul till gul, oregelbundna pipor.

Konsistens: Hård, skivbar, mör, något spröd och kornig.

Smak: Fyllig, stark, aromatisk med dragning åt besk.

Lagring: Minst 10 månader.

Fetthalt: 31%.

Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.

Kommentar:  Under decennier kronmärktes Västerbottensosten genom att ett W med krona brändes in i osten. Detta var ett bevis på att osten var godkänd. Varje ost blev kontrollerad. Denna märkning upphörde 1974.

Läs mer

Sveriges mest berömda ost

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Västerbottensost ®

Det finns 26 recept med Västerbottensost ®