Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 250

Kcal / portion: 921

GBR (GI) / port: 39
Recept: 3686 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 9%
Kolhydrater: 31%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Deg:
Smör normalsaltat 50.0 gram 10%
Mjölk 2.5 dl 4%
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Ägg 1.0 styck 2%
Vetemjöl 10.0 dl 57%
Ägg till pensling 1.0 styck 2%
Fyllning:
Champinjoner 400.0 gram 3%
Västerbotten hårdost 200.0 gram 21%
Timjan 8.0 kvistar 0%
Kockskolan:
Om piroger > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Värm mjölk med smör fingervarmt (37ºC). Smula jäst i en bunke. Häll mjölksmöret över och rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg och mjöl lite i taget. Knåda till smidig deg. I degblandare cirka 8 minuter. Täck med duk och låt jäsa i 1 timme.
- Rensa och skiva svamp. Riv ost. Blanda svamp, ost, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Piroger: Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Skär ut fyrkanter. Lägg en klick fyllning i mitten. Strö lite timjansblad över. Lyft upp alla fyra hörnen och nyp ihop. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk cirla 15 minuter. Ställ kallt i avvaktan på gräddning.
- Vispa ut ägg, en skvätt vatten och en nypa salt med en gaffel i en kopp. Pensla pirogerna.
- Grädda i ugn cirka 25 minuter.
- Servera med en örtsallad.
Kockens kommentar
Piroger kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak. Läs mer > Så lagas piroger.Jämför
Fler recept inom Piroger
Liknande recept som Västerbottenpiroger med svamp
-
Piroger med jäsdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med pajdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cornish pasty - piroger från Cornwall
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågpiroger - grundrecept
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Karelska piroger, finska rågpiroger
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatispiroger - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pierogi, kokta polska piroger
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med filodeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med smördeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med spenat och feta
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan