Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 294

Kcal / portion: 215

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2147 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis 4.0 styck 13%
Vetemjöl 4.5 dl 44%
Smör rumsvarmt 100.0 gram 34%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Smör smält till pensling 2.0 msk 9%
Fyllning 100 gram/pirog
Kockskolan:
Om piroger > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Skala, koka och pressa potatis. Låt svalna.
- Deg: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt potatis och smör. Arbeta ihop till en smidig deg. Degen kan kavlas ut direkt, men bäst är att lägga den inplastad i kylskåpet i 1 timme.
- Förbered valfri fyllning. Se alternativ via länkar enligt nedan.
- Sätt ugnen på hög värme (225-275°C).
- Pirog: Forma degen till en 5 centimeter tjock rulle och skär i 2 centimeters bitar. Forma till bollar och kavla ut degen tunt (~3 mm) till runda plattor (~15 cm breda). Bred på 2 matskedar fyllning i mitten. Fukta degkanten med vatten. Vik över ena deghalvan och tryck ihop kanten med piggarna på en gaffel. Lägg in pirogerna i kylskåpet i avvaktan på gräddning.
- Grädda: Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugn cirka 10 minuter i 275ºC, eller 20 minuter i 225ºC.
- Pensling: Smält smör. Ta ut pirogerna och pensla med vatten och smör.
Kockens kommentar
Piroger kan tillredas på många sätt och fyllas med vad man råkar ha i förrådet. Läs mer > Så lagas piroger.Fyllningsalternativ
Fler recept inom Piroger
Liknande recept som Potatispiroger - grundrecept
-
Piroger med jäsdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med pajdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cornish pasty - piroger från Cornwall
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågpiroger - grundrecept
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Karelska piroger, finska rågpiroger
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatispiroger - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pierogi, kokta polska piroger
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med filodeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med smördeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med spenat och feta
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan