Potatispiroger - grundrecept

Foto: Remezcla

Potatispiroger - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal piroger: 10

Potatis

4.0 

styck

Vetemjöl

4.5 

dl

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

Bakpulver

1.0 

tsk

Salt

1.0 

krm

Smör smält till pensling

2.0 

msk

Fyllning 100 gram/pirog

 

 

Kockskolan:

 

Om piroger >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 294

Kcal / portion: 215

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2147 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 15%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 73 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 4.0 styck 13%

Vetemjöl 4.5 dl 44%

Smör rumsvarmt 100.0 gram 34%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Salt 1.0 krm 0%

Smör smält till pensling 2.0 msk 9%

Fyllning 100 gram/pirog 

 

Kockskolan:

Om piroger > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Skala, koka och pressa potatis. Låt svalna.
  2. Deg: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt potatis och smör. Arbeta ihop till en smidig deg. Degen kan kavlas ut direkt, men bäst är att lägga den inplastad i kylskåpet i 1 timme.
  3. Förbered valfri fyllning. Se alternativ via länkar enligt nedan.
  4. Sätt ugnen på hög värme (225-275°C).
  5. Pirog: Forma degen till en 5 centimeter tjock rulle och skär i 2 centimeters bitar. Forma till bollar och kavla ut degen tunt (~3 mm) till runda plattor (~15 cm breda). Bred på 2 matskedar fyllning i mitten. Fukta degkanten med vatten. Vik över ena deghalvan och tryck ihop kanten med piggarna på en gaffel. Lägg in pirogerna i kylskåpet i avvaktan på gräddning.
  6. Grädda: Lägg pirogerna på en plåt med bak­plåts­papper. Grädda dem mitt i ugn cirka 10 minuter i 275ºC, eller 20 minuter i 225ºC.
  7. Pensling: Smält smör. Ta ut pirogerna och pensla med vatten och smör.

Kockens kommentar

Piroger kan tillredas på många sätt och fyllas med vad man råkar ha i förrådet. Läs mer > Så lagas piroger.

Fyllningsalternativ

Köttfyllning

Köttfärsfyllning

Baconfyllning

Svampfyllning

Laxfyllning

Ansjovis- och äggfyllning

Ostfyllning

Fler recept inom Piroger

Liknande recept som Potatispiroger - grundrecept