Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 161

Kcal / portion: 972

GBR (GI) / port: 19
Recept: 3886 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 7%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Fyllning:
Surkål konserverad 4.0 dl 2%
Gul lök 1.0 styck 1%
Smör 2.0 msk 5%
Fyllning:
Potatis kokt 5.0 styck 9%
Gul lök 0.5 styck 1%
Smör 3.0 msk 7%
Pajdeg:
Vetemjöl 7.5 dl 41%
Ägg 3.0 styck 5%
Gräddfil (el. crčme fraiche) 2.5 dl 9%
Bakpulver 1.0 msk 1%
Salt 1.0 krm 0%
Tillbehör:
Smör 2.0 msk 5%
Gul lök 0.5 styck 1%
Gräddfil (el. crčme fraiche) 4.0 dl 14%
Kockskolan:
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
Se film > klicka på Allrecipes under bilden.
- Surkålsfyllning: Skala och koka potatis. Mosa och låt kallna. Vattna ur (pressa i såll) och finhacka surkål. Skala och finhacka lök. Fräs löken glansig i panna med smör i cirka 5 minuter utan att bränna. Tillsätt surkålen och stek i ytterligare 5 minuter på svag värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Lägg åt sidan och låt kallna.
- Potatisfyllning: Fräs lök 5 minuter enligt ovan. Blanda med potatismos. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
- Deg: Knäck ägg i en stor bunke. Vispa ner gräddfil. Sikta ner mjöl, salt och bakpulver. Blanda väl och knåda degen på mjölat bakbord till en fast och slät deg. Halvera degen. Kavla ut degen tunt (~3 mm). Skär ut rundlar 7-8 centimeter breda. Använd till exempel ett dricksglas.
- Piroger: Lägg ut en matsked potatismos i mitten på hälften av rundlarna. Fukta degkanten med vatten. Vik ihop degen över moset. Tryck försiktigt till kanten med taggarna på en gaffel. Gör samma sak med surkålen på den andra hälften av rundlarna. Lägg över på bakplåtspapper.
- Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Låt pirogerna småkoka i 3-5 minuter tills de flyter upp. Koka i omgångar, lägg inte i för många samtidigt. Ta ur med hålslev och låt dem rinna av på galler eller hushållspapper.
- Steka: Pirogerna äts nykokta, eller så kan de hastigt stekas i smör med hackad lök.
- Servera: Lägg upp pirogerna, häll över smör med lök. Servera med gräddfil eller crčme fraiche.
Kockens kommentar
Vanligast i Polen är köttfärspiroger och efterrättspiroger fyllda med bär. Denna rätt är klassisk och kallas i Polen för rysk pirog. Piroger är hemmahörande i östeuropeiska länder som Ryssland, Polen, Ukraina, baltländerna och på Balkan, samt i Finland. Det finns många varianter. Läs mer om piroger, klicka på > Så lagas piroger.Fler recept inom Piroger
Liknande recept som Pierogi, kokta polska piroger
-
Piroger med jäsdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med pajdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cornish pasty - piroger från Cornwall
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågpiroger - grundrecept
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Karelska piroger, finska rågpiroger
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatispiroger - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pierogi, kokta polska piroger
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med filodeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med smördeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med spenat och feta
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan