Pierogi, kokta polska piroger

Foto: Film: Allrecipes, pierogi

Pierogi, kokta polska piroger

Lägg till ingredienser

Portioner ā 12 st: 4

Fyllning:

 

Surkål konserverad

4.0 

dl

Gul lök

1.0 

styck

Smör

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Fyllning:

 

Potatis kokt

5.0 

styck

Gul lök

0.5 

styck

Smör

3.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Pajdeg:

 

Vetemjöl

7.5 

dl

Ägg

3.0 

styck

Gräddfil (el. crčme fraiche)

2.5 

dl

Bakpulver

1.0 

msk

Salt

1.0 

krm

 

Tillbehör:

 

Smör

2.0 

msk

Gul lök

0.5 

styck

Gräddfil (el. crčme fraiche)

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om piroger >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 161

Kcal / portion: 972

GBR (GI) / port: 19

Recept: 3886 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 7%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 604 gram)

Ingredienser

Visa:
Fyllning:

Surkål konserverad 4.0 dl 2%

Gul lök 1.0 styck 1%

Smör 2.0 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Fyllning:

Potatis kokt 5.0 styck 9%

Gul lök 0.5 styck 1%

Smör 3.0 msk 7%

Salt och peppar 0%

 

Pajdeg:

Vetemjöl 7.5 dl 41%

Ägg 3.0 styck 5%

Gräddfil (el. crčme fraiche) 2.5 dl 9%

Bakpulver 1.0 msk 1%

Salt 1.0 krm 0%

 

Tillbehör:

Smör 2.0 msk 5%

Gul lök 0.5 styck 1%

Gräddfil (el. crčme fraiche) 4.0 dl 14%

 

Kockskolan:

Om piroger > %

Tillagning (2 tim )

Se film > klicka på Allrecipes under bilden.

  1. Surkålsfyllning: Skala och koka potatis. Mosa och låt kallna. Vattna ur (pressa i såll) och finhacka surkål. Skala och finhacka lök. Fräs löken glansig i panna med smör i cirka 5 minuter utan att bränna. Tillsätt surkålen och stek i ytterligare 5 minuter på svag värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Lägg åt sidan och låt kallna.
  2. Potatisfyllning: Fräs lök 5 minuter enligt ovan. Blanda med potatismos. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
  3. Deg: Knäck ägg i en stor bunke. Vispa ner gräddfil. Sikta ner mjöl, salt och bakpulver. Blanda väl och knåda degen på mjölat bakbord till en fast och slät deg. Halvera degen. Kavla ut degen tunt (~3 mm). Skär ut rundlar 7-8 centimeter breda. Använd till exempel ett dricksglas.
  4. Piroger: Lägg ut en matsked potatismos i mitten på hälften av rundlarna. Fukta degkanten med vatten. Vik ihop degen över moset. Tryck försiktigt till kanten med taggarna på en gaffel. Gör samma sak med surkålen på den andra hälften av rundlarna. Lägg över på bakplåts­papper.
  5. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Låt pirogerna småkoka i 3-5 minuter tills de flyter upp. Koka i omgångar, lägg inte i för många samtidigt. Ta ur med hålslev och låt dem rinna av på galler eller hushållspapper.
  6. Steka: Pirogerna äts nykokta, eller så kan de hastigt stekas i smör med hackad lök.
  7. Servera: Lägg upp pirogerna, häll över smör med lök. Servera med gräddfil eller crčme fraiche.

Kockens kommentar

Vanligast i Polen är  köttfärspiroger och efterrätts­piroger fyllda med bär. Denna rätt är klassisk och kallas i Polen för rysk pirog. Piroger är hemmahörande i östeuropeiska länder som Ryssland, Polen, Ukraina, baltländerna och på Balkan, samt i Finland. Det finns många varianter. Läs mer om piroger, klicka på > Så lagas piroger.

Fler recept inom Piroger

Liknande recept som Pierogi, kokta polska piroger