Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 378

Kcal / portion: 268

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3221 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 26%
Kolhydrater: 31%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 6.0 dl 39%
Smör kallt 250.0 gram 56%
Ägg 1.0 styck 2%
Vatten kallt 2.5 dl 0%
Ättikssprit 12% 0.5 tsk 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Ägg till pensling 1.0 styck 2%
Fyllning 100 gram/pirog
Kockskolan:
Om piroger > Äts ej
Så lagas matpajer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Förbered: Ingredienserna bör vara kylskåpskalla vid beredning. Skär smöret i tärningar och ställ tillbaka i kylskåpet. Ställ också in vatten med ättika och ägg. Låt stå i en halvtimme.
- Deg: Blanda mjöl och salt på bakbord. Tillsätt smörtärningar och massera samman med fingrarna till en smulig deg. Vispa upp ägg med vatten och ättika. Tillsätt detta och arbeta snabbt ihop till en ojämn deg. Tryck ut degen på mjölat bakbord några gånger med handflatan till en jämn deg. Överarbeta inte degen, den skall inte onödigtvis knådas.
- Degtest: Om man tar en näve deg i handen och kramar ihop den skall degen hålla ihop. Faller den sönder är mängden vatten för låg.
- Kyl: Forma degen till en boll och linda in i plastfilm, så att den inte torkar ur och tar smak av annat i kylskåpet. Platta till degen så blir det lättare att kavla ut senare. Lägg i kylskåpet 1 timme eller mer.
- Förbered fyllning. Se alternativ via länkar nedan.
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Kavla ut degen tunt (~3 mm). Kavla ut rakt fram en gång. Vrid degen ett halvt varv. Kavla framåt igen. Fortsätt tills lagom tunn. Skär ut rundlar cirka 14 cm breda (små ~8 cm, man kan också göra en enda stor pirog).
- Pirog: Borsta bort överflödigt mjöl från var rundel och bred på fyllning i mitten. Fukta degkanten med vatten. Vik över ena deghalvan och tryck ihop kanten med piggarna på en gaffel. Lägg in pirogerna i kylskåpet i avvaktan på gräddning.
- Grädda: Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in mitt i ugn och grädda i cirka 20 minuter (små ~10 minuter, hel cirka 30).
- Pensling: Vispa ut ägg i kopp med en skvätt vatten och en nypa salt. Ta ut pirogerna och pensla.
Kockens kommentar
Pirogdegen tillagas på samma sätt som matpajsdeg med krispigt pajskal (läs mer > Så lagas matpajer). Pajdeg kan tillredas på flera sätt, bland annat med jäsdeg (se recept > Pirog med jäsdeg). Läs mer om piroger > Så lagas piroger.Fyllningsalternativ
Fler recept inom Piroger
Liknande recept som Piroger med pajdeg - grundrecept
-
Piroger med jäsdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med pajdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cornish pasty - piroger från Cornwall
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågpiroger - grundrecept
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Karelska piroger, finska rågpiroger
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatispiroger - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pierogi, kokta polska piroger
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med filodeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med smördeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med spenat och feta
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan