Piroger med pajdeg - grundrecept

Foto: Svensk Smak

Piroger med pajdeg - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal stora: 12

Vetemjöl

6.0 

dl

Smör kallt

250.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Vatten kallt

2.5 

dl

Ättikssprit 12%

0.5 

tsk

Salt

0.5 

tsk

Ägg till pensling

1.0 

styck

Fyllning 100 gram/pirog

 

 

Kockskolan:

 

Om piroger >

 

 

Så lagas matpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 378

Kcal / portion: 268

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3221 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 26%

Kolhydrater: 31%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 71 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 6.0 dl 39%

Smör kallt 250.0 gram 56%

Ägg 1.0 styck 2%

Vatten kallt 2.5 dl 0%

Ättikssprit 12% 0.5 tsk 0%

Salt 0.5 tsk 0%

Ägg till pensling 1.0 styck 2%

Fyllning 100 gram/pirog 

 

Kockskolan:

Om piroger > Äts ej

Så lagas matpajer > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Förbered: Ingredienserna bör vara kylskåpskalla vid beredning. Skär smöret i tärningar och ställ tillbaka i kylskåpet. Ställ också in vatten med ättika och ägg. Låt stå i en halvtimme. 
  2. Deg: Blanda mjöl och salt på bakbord. Tillsätt smörtärningar och massera samman med fingrarna till en smulig deg. Vispa upp ägg med vatten och ättika. Tillsätt detta och arbeta snabbt ihop till en ojämn deg. Tryck ut degen på mjölat bakbord några gånger med handflatan till en jämn deg. Överarbeta inte degen, den skall inte onödigtvis knådas.
  3. Degtest:  Om man tar en näve deg i handen och kramar ihop den skall degen hålla ihop. Faller den sönder är mängden vatten för låg.
  4. Kyl: Forma degen till en boll och linda in i plastfilm, så att den inte torkar ur och tar smak av annat i kylskåpet. Platta till degen så blir det lättare att kavla ut senare. Lägg i kylskåpet 1 timme eller mer.
  5. Förbered fyllning. Se alternativ via länkar nedan.
  6. Sätt ugnen på 225ºC.
  7. Kavla ut degen tunt (~3 mm). Kavla ut rakt fram en gång. Vrid degen ett halvt varv. Kavla framåt igen. Fortsätt tills lagom tunn. Skär ut rundlar cirka 14 cm breda (små ~8 cm, man kan också göra en enda stor pirog).
  8. Pirog: Borsta bort överflödigt mjöl från var rundel och bred på fyllning i mitten. Fukta degkanten med vatten. Vik över ena deghalvan och tryck ihop kanten med piggarna på en gaffel. Lägg in pirogerna i kylskåpet i avvaktan på gräddning.
  9. Grädda: Lägg pirogerna på en plåt med bak­plåts­papper. Ställ in mitt i ugn och grädda i cirka 20 minuter (små ~10 minuter, hel cirka 30).
  10. Pensling: Vispa ut ägg i kopp med en skvätt vatten och en nypa salt. Ta ut pirogerna och pensla.

Kockens kommentar

Pirogdegen tillagas på samma sätt som matpajsdeg med krispigt pajskal (läs mer > Så lagas matpajer). Pajdeg kan tillredas på flera sätt, bland annat med jäsdeg (se recept > Pirog med jäsdeg). Läs mer om piroger > Så lagas piroger.

Fyllningsalternativ

Köttfyllning

Köttfärsfyllning

Baconfyllning

Svampfyllning

Laxfyllning

Ansjovis och äggfyllning

Ostfyllning

Alternativ: Pirog med jäsdeg

Fler recept inom Piroger

Liknande recept som Piroger med pajdeg - grundrecept