Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 283

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 11
Recept: 1851 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 9%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 6.0 dl 68%
Smör 50.0 gram 20%
eller matolja 2.0 gram Äts ej
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Salt 0.5 tsk 0%
Mjölk 2.0 dl 6%
el. vatten 0%
Ägg till pensling 1.0 styck 4%
Kockskolan:
Om piroger > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Värm mjölk med smör fingervarmt (37ºC). Smula jäst i en bunke. Häll mjölksmöret över och rör tills jästen löst sig. Rör ner mjöl och knåda till smidig deg. I degblandare cirka 8 minuter. Täck med duk och låt jäsa i 1 timme.
- Förbered tillbehör. Se alternativ via länkar nedan.
- Kavla: Dela degen i 2 delar. Kavla ut på mjölat bakbord tunt (~3 mm), till cirka 3x2 decimeter. Skär ut 6 fyrkanter. Gör likadant med nästa degklump. Alternativt stansa ut rundlar, vilket ger klassiska halvmånepiroger.
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Vispa ut ägg i kopp med en skvätt vatten och en nypa salt.
- Lägg på 1-2 msk fyllning på varje ruta. Pensla kanterna med uppvispad ägg. Vik ihop till trekanter (respektive halvmånar). Tryck till kanterna med piggarna på en gaffel. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Låt jäsa 15 minuter.
- Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter till fin yta.
- Piroger kan serveras varma eller kalla. Sallad passar som tillbehör. Det går bra att frysa in piroger.
Kockens kommentar
Piroger har sin hemvist i Östeuropa. De kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak. Bra till lunch, utflykt, smörgåsbord, eller till soppa. Läs mer > Så lagas piroger.
Fyllningar till pirog
Fler recept inom Piroger
Liknande recept som Piroger med jäsdeg - grundrecept
-
Piroger med jäsdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med pajdeg - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cornish pasty - piroger från Cornwall
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågpiroger - grundrecept
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Karelska piroger, finska rågpiroger
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatispiroger - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pierogi, kokta polska piroger
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med filodeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fraspirog med smördeg - grundrecept
Tid: 20 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Piroger med spenat och feta
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan