Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 121

GBR (GI) / port: 1
Recept: 483 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 9%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vitkål ansad 400.0 gram 25%
Matolja (rapsolja) 3.0 msk 74%
Vitvinsvinäger 2.0 msk 1%
Kockskolan:
Om surkål > Äts ej
Om kål > Äts ej
Om pizza > Äts ej
Om sallader > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Strimla vitkålen, t.ex. med en osthyvel. Stöt den gärna med mortelstöt så blir kålen saftigare.
- Blanda marinad av olja, vinäger, salt och nymald svartpeppar. Smaka av. Vänd ner vitkålen. Krama gärna salladen med handen några gånger.
- Ställ salladen kallt i minst 2 timmar, gärna över natt eller längre.
Kockens kommentar
En enklare variant är att använda färdig surkål. Läs mer > Om pizza.
Historia: Att servera syrlig vitkål till pizza är typiskt svenskt och inte speciellt italienskt. Bakgrunden är att krögaren Giuseppe "Peppino", som öppnade den första pizzerian i Sverige på Gustav Adolfs Torg i Stockholm, ville bjuda gästerna på en sallad medan de väntade på att nymodigheten skulle baka klart. Han kom då att tänka på den vitkålssallad han som barn i Norditalien vid namn kupus salata, vilket i sak är detsamma som "pizzasallad". Läs mer > Om pizza.
Kupus salata (kroatiska = kålsallad): Att surgöra kål gjorde man redan på medeltiden. Särskilt populärt i tyskspråkiga länder, Östeuropa och även Frankrike. Däremot inte särskilt i Italien och därmed sällan serverad till pizza. Läs mer > Om surkål.
Passar till
Fler recept inom Kål- och råkostsallader ¤
Liknande recept som Pizzasallad, syrlig vitkålssallad
-
Coleslaw Waldorf - amerikansk vitkålssallad
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grönkålssallad på blå kongo med äpple och feta
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Lätt rödkålssallad
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Rödkålssallad
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skånsk brunkål av vitkål
Tid: 1 tim 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rotfruktssallad
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kimchi, koreansk bancha (tillbehör)
Tid: 30 min (+ 144 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rotsellerisallad
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödkålsallad med paranötter, dadlar och apelsin
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rödkålssallad med valnötter till maten
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan