Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 842

GBR (GI) / port: 32
Recept: 3368 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 12%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl Special 500.0 gram 52%
eller 8.3 dl %
Vatten ljummet 3.0 dl 0%
Jäst färsk 3.0 gram 0%
Havssalt 1.0 msk 0%
Olivolja 1.0 msk 3%
Bakplåtspapper Äts ej
Pizzautrustning > Äts ej
Fyllning:
Pizzasås 2.0 dl 8%
Mozzarella 300.0 gram 23%
Basilika färsk 0.5 kruka 0%
Olivolja 4.0 msk 13%
Tillval:
Oregano torkad 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Om pizza > Äts ej
Så lagas pizza > Äts ej
Om tomatsåser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 12 tim )
Se film, klicka på "Vencenzo" under bilden ovan.
- Tillred deg: Denna pizza är tillagad på kalljäst deg dagen före (tillagning 30 minuter + jästid 12 tim). Kan också tillagas på Italiensk varmjäst pizzadeg (½+2 tim), eller Svensk pizzadeg (45 min+1 tim). Se recept via länkar nedan.
- Tillbehör: Förbered pizzasallad om sådan önskas. Se recept via länk nedan.
- Förvärm ugn i god tid 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt/pizzasten om sådan finns.
- Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan).
- Forma: Färdig degboll kavlas till rundlar, eller på italienskt vis: Färdig degboll plattas ut till en centimetertjock platta på mjölat bakbord. Därefter trycks degen ut med fingrarna, från mitten eller utifrån, vilket avlägsnar gasbildning. Bearbeta inte 1- 1½ centimeter av kanten. Detta samtidigt som degen vrids runt i cirkelrörelse så att den gradvis tunnas ut och plattan utvidgas. Degplattan kan även vändas i luften som pizzabagaren ett antal gånger tills lagom stor. På detta sätt får man en ojäst tunn botten som är ganska fast och en degkant som sväller upp när den bakas (se film på recept > Pizza Margherita). Om pizzaspade saknad lägg degplattan på bakplåtspapper.
- Fyllning: Skär mozzarella i grova strimlor. Häll ett par matskedar tomatsås på pizzan och jämna ut i cirklar med baksidan av skeden. Lämna en ytterkant på någon centimeter fri från sås. Lägg på mozzarella. I filmen även lite riven hårdost. Garnera med basilikablad eller gör detta på färdiggräddad pizza. Krydda med oregano om så önskas. Ringla lite matolja över.
- Grädda i ugn 10-15 minuter tills pizzan fått fin färg och kanten blivit knaprig. Servera pizzan rykande varm.
Kockens kommentar
År 1889 besökte den italienska drottningen Margherita (1851-1926) Neapel. Hon var trött på den franskinfluerade kosten och bad i stället om en lokal specialitet. Fram kallades pizzabagaren Raffaele Esposito som gräddade en pizza som fick hennes namn. Hans restaurang utnämndes senare till kunglig hovleverantör. Receptet är enkelt, tunn brödkaka med färska tomater (av sorten San Marzano), mozzarella (av buffelmjölk) och basilika, som gräddas i vedeldad ugn. En färgkombination som den italienska flaggan.Passar till
Fler recept inom Pizza
Liknande recept som Pizza Margherita, en italiensk klassiker
-
Masa pizza napoletana, italiensk kalljäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Masa pizza fatta in casa, italiensk varmjäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk pizzadeg
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pizza marinara, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza Margherita, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza capricciosa, en nyckfull pizza
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza calzone, inbakad byxpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza vesuvio, vulkanpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skeppsbröd med torsk och räkor, norsk pescatore
Svårighet: Medel, Receptgivare: