Pizza Margherita, en italiensk klassiker

Foto: Film: Vencenzo´s Plate, Margherita

Pizza Margherita, en italiensk klassiker

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vetemjöl Special

500.0 

gram

eller

8.3 

dl

Vatten ljummet

3.0 

dl

Jäst färsk

3.0 

gram

Havssalt

1.0 

msk

Olivolja

1.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

Pizzautrustning >

 

 

 

Fyllning:

 

Pizzasås

2.0 

dl

Mozzarella

300.0 

gram

Basilika färsk

0.5 

kruka

Olivolja

4.0 

msk

 

Tillval:

 

Oregano torkad

1.0 

msk

Hårdost riven

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pizza >

 

 

Så lagas pizza >

 

 

Om tomatsåser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 842

GBR (GI) / port: 32

Recept: 3368 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 12%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 312 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl Special 500.0 gram 52%

eller 8.3 dl %

Vatten ljummet 3.0 dl 0%

Jäst färsk 3.0 gram 0%

Havssalt 1.0 msk 0%

Olivolja 1.0 msk 3%

Bakplåtspapper Äts ej

Pizzautrustning > Äts ej

 

Fyllning:

Pizzasås 2.0 dl 8%

Mozzarella 300.0 gram 23%

Basilika färsk 0.5 kruka 0%

Olivolja 4.0 msk 13%

 

Tillval:

Oregano torkad 1.0 msk 0%

Hårdost riven 0%

 

Kockskolan:

Om pizza > Äts ej

Så lagas pizza > Äts ej

Om tomatsåser > Äts ej

Tillagning (30 min + 12 tim )

Se film, klicka på "Vencenzo" under bilden ovan.

  1. Tillred deg: Denna pizza är tillagad på kalljäst deg dagen före (tillagning 30 minuter + jästid 12 tim). Kan också tillagas på Italiensk varmjäst pizzadeg (½+2 tim), eller Svensk pizzadeg (45 min+1 tim). Se recept via länkar nedan.
  2. Tillbehör: Förbered pizzasallad om sådan önskas. Se recept via länk nedan.
  3. Förvärm ugn i god tid 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt/pizzasten om sådan finns.
  4. Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan).
  5. Forma:  Färdig degboll kavlas till rundlar, eller på italienskt vis: Färdig degboll plattas ut till en centimetertjock platta på mjölat bakbord. Därefter trycks degen ut med fingrarna, från mitten eller utifrån, vilket avlägsnar gasbildning. Bearbeta inte 1- 1½ centimeter av kanten. Detta samtidigt som degen vrids runt i cirkelrörelse så att den gradvis tunnas ut och plattan utvidgas. Degplattan kan även vändas i luften som pizzabagaren ett antal gånger tills lagom stor. På detta sätt får man en ojäst tunn botten som är ganska fast och en degkant som sväller upp när den bakas (se film på recept > Pizza Margherita). Om pizzaspade saknad lägg degplattan på bakplåtspapper.
  6. Fyllning: Skär mozzarella i grova strimlor. Häll ett par matskedar tomatsås på pizzan och jämna ut i cirklar med baksidan av skeden. Lämna en ytterkant på någon centimeter fri från sås. Lägg på mozzarella. I filmen även lite riven hårdost. Garnera med basilikablad eller gör detta på färdiggräddad pizza. Krydda med oregano om så önskas. Ringla lite matolja över. 
  7. Grädda i ugn 10-15 minuter tills pizzan fått fin färg och kanten blivit knaprig. Servera pizzan rykande varm.

Kockens kommentar

År 1889 besökte den italienska drottningen Margherita (1851-1926) Neapel. Hon var trött på den fransk­influerade kosten och bad i stället om en lokal specialitet. Fram kallades pizzabagaren Raffaele Esposito som gräddade en pizza som fick hennes namn. Hans restaurang utnämndes senare till kunglig hovleverantör. Receptet är enkelt, tunn brödkaka med färska tomater (av sorten San Marzano), mozzarella (av buffelmjölk) och basilika, som gräddas i vedeldad ugn. En färgkombination som den italienska flaggan.

Passar till

Italiensk pizzasås

Pizzasallad

Italiensk kalljäst pizzadeg

Italiensk varmjäst pizzadeg

Svensk pizzadeg

Fler recept inom Pizza

Liknande recept som Pizza Margherita, en italiensk klassiker