Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 251

Kcal / portion: 574

GBR (GI) / port: 44
Recept: 2295 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 6%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Pizzadeg:
Vetemjöl 500.0 gram 77%
eller 8.3 dl %
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Vatten 3.0 dl 0%
Matolja 2.0 msk 10%
Salt 1.0 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Pizzautrustning > Äts ej
Påläggsalternativ:
Pizzasås 2.0 dl 12%
Mozzarella 0%
Champinjoner 0%
Skinka 0%
Salami 0%
Kockskolan:
Om pizza > Äts ej
Så lagas pizza > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om tomatsåser > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
Svenska pizzarecept brukar innehålla mer jäst (25-50 gram per 4 pizza) än de italienska förebilderna (~10 gram), vilket ger ett luftigare och samtidigt degigare resultat. Ibland ingår lite socker och ibland utelämnas matolja. Detta recept hämtat från Vår Kokbok 2001, vilket är representativt för "svensk pizza".
- Pizzadeg: Lös jästen i fingervarmt vatten (37°C). Torrjäst löses i kallt vatten. Blanda mjöl med salt i en bunke. Tillsätt vatten och matolja. Blanda samman till en deg.
- Knåda: Häll ut på mjölat bakbord och knåda samman till en smidig deg. Helst skall degen "rivas" inte knådas (läs mer > Så knådas, rivs deg). Täck med duk och låt jäsa till dubbel storlek i 30-60 minuter.
- Förbered: Förvärm ugn på högsta värme (250°C+) inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt-pizzasten om sådan finns. Minst 30 minuter. Förbered tomatsås (se kommentar), pålägg och eventuellt tillbehör (pizzasallad).
- Utlangning: Dela degen i antal pizzor (4-6 styck, alternativt 2 plåtstora rektanglar). Kavla ut tunt. Hål i degen lappas med en kantbit av degen, det fungerar inte så bra att nypa ihop degen. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Pizza: Sås och fyllning fördelas på pizzan, men lämna ett par centimeter av kanten fri. Fördela en rågad matsked pizzasås i cirklar med baksidan av matskeden. Fördela pålägg enligt eget önskemål. Ringla lite olja över.
- Grädda: grädda i 7-15 minuter beroende tjocklek, tills pizzan fått fin färg och kanten blivit knaprig.
- Servera pizzan het från ugnen. Gärna med klassisk pizzasallad till (se recept via länk nedan).
Kockens kommentar
Svensk pizza blir ofta tjockare och fluffigare än klassisk italiensk pizza tack vare högre andel jäst i degen. Det finns fyra typer av pastadeg (läs mer > Om pizza).
- Napoletana (neapolitansk pizza) som är en stor rund pizza med ett par millimeter tunn degplatta som regel tillagad på kalljäst deg i 1-2 dagar. Resultatet bör bli en tunn ganska fast degbotten med uppsvälld degkant. Gäller generellt i pizzerier. Se recept > Italiensk kalljäst pizzadeg.
- Pizza fatta in casa (hemlagad pizza) är pizzor med en lite tjockare degplatta tillagad på varmjäst deg.
- Svensk pizza motsvarar pizza in casa, men jästmängden brukar vara större (detta recept).
- Pan pizza (pizza i ugnsform) är en pizza med tjockare degplatta, cirka 1 cm. Se recept > Pan pizza.
En stor pizza är cirka 30 cm bred, vilket är lite svår att hantera utan pizzaspade (läs mer > Pizzautrustning). Halveras degen i 6 delar = 24 cm och delad i 8 delar = cirka 10 centimeter breda.
Tomatsås kan tillredas av färska tomater som vattnas ur och blandas med tomatpasta, eller av krossade tomater som smaksätts med salt, peppar, vitlök med mera. Såsen skall inte vara rinnig utan trögflytande. Det finns också färdig tomatsås att köpa i butik. Läs mer > Om tomatsåser.
Alternativ
Fler recept inom Pizza
Liknande recept som Svensk pizzadeg
-
Masa pizza napoletana, italiensk kalljäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Masa pizza fatta in casa, italiensk varmjäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk pizzadeg
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pizza marinara, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza Margherita, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza capricciosa, en nyckfull pizza
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza calzone, inbakad byxpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza vesuvio, vulkanpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skeppsbröd med torsk och räkor, norsk pescatore
Svårighet: Medel, Receptgivare: