Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Pizzadeg:

 

Vetemjöl

500.0 

gram

eller

8.3 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Vatten

3.0 

dl

Olivolja

2.0 

msk

Salt

1.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

Pizzautrustning >

 

 

 

Pålägg:

 

Pizzasås

2.0 

dl

Jätteräkor, tigerräkor råa

20.0 

styck

Räkor skalade

30.0 

styck

Mozzarella

250.0 

gram

Gul lök el. annan lök

1.0 

styck

Olivolja

4.0 

msk

Oregano till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Tigerräkor ett miljöhot >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om pizza >

 

 

Så lagas pizza >

 

 

Om tomatsåser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Clairet du Château de Lisennes

Torrt rosévin
Pris: 79 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 190

Kcal / portion: 1050

GBR (GI) / port: 18

Recept: 4199 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 7%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 552 gram)

Ingredienser

Visa:
Pizzadeg:

Vetemjöl 500.0 gram 42%

eller 8.3 dl %

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Vatten 3.0 dl 0%

Olivolja 2.0 msk 5%

Salt 1.0 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Pizzautrustning > Äts ej

 

Pålägg:

Pizzasås 2.0 dl 6%

Jätteräkor, tigerräkor råa 20.0 styck 15%

Räkor skalade 30.0 styck 4%

Mozzarella 250.0 gram 15%

Gul lök el. annan lök 1.0 styck 1%

Olivolja 4.0 msk 11%

Oregano till garnering %

 

Kockskolan:

Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om pizza > Äts ej

Så lagas pizza > Äts ej

Om tomatsåser > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Denna pizzadeg år tillredd på "svenskt vis". Kan också tillredas på italiensk kalljäst eller varmjäst deg, vilket tar längre tid. Se respektive recept via länkar nedan. Läs mer > Så lagas pizza.

  1. Deg: Lös jäst i vatten (färsk jäst i 37°C, fingervarmt). Blanda mjöl och salt. Tillsätt jästvätska, vatten och matolja. Blanda väl och knåda ("riv") degen elastisk (läs mer > Så knådas, rivs deg). Dela degen i antal pizzor. Forma till runda bollar. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i 30-60 minuter.
  2. Tillbehör: Förbered pizzasallad om sådan önskas. Se recept via länk nedan.
  3. Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan).
  4. Förvärm ugn i god tid 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt/pizzasten om sådan finns.
  5. Pålägg: Skala och rensa räkor. Skär mozzarella i bitar. Skala, halvera och skiva lök.
  6. Pizza: Tillaga en pizza i taget. Kavla ut degen till tunna rundlar. Lägg över på bakplåtspapper. Bred på pizzasås, men inte ända ut till kanten. Lägg på lök och tigerräkor. Vänta med de vanliga räkorna. Avsluta med mozzarella och ringla lite olivolja över.
  7. Grädda i ugn 10-15 minuter. Ta ut, lägg upp på tallrik och garnera med vanliga räkor och oregano. Servera.

Kockens kommentar

Odling av tigerräkor är ett miljöhot, så byt gärna ut dessa till vanliga räkor (läs mer > Tigerräkor ett miljöhot). Oskalade räkor är svåra att skala. Om de förvälls går det lättare. Vanliga räkor är redan kokta när de köps. Om dessa följer med pizzan i ugnen blir de sega. Därför bör de läggas på färdiggräddad pizza.

Pizza frutti di mare = pizza med "havets frukter", det vill säga med skaldjur till exempel räkor och blötdjur som musslor. Ibland även fisk. En pizza bör helst ha en knaprig, uppsvälld kant. För att få detta kavlas inte degen utan formas för hand. Läs mer > Så lagas pizza. 

Alternativ

Pizzasallad

Hemlagad pizzasås

Svensk pizzadeg

Italiensk kalljäst pizzadeg

Italiensk varmjäst pizzadeg

Fler recept inom Pizza

Liknande recept som Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter