Masa pizza fatta in casa, italiensk varmjäst pizzadeg

Foto: Film: GialloZafferano, pizza casa

Masa pizza fatta in casa, italiensk varmjäst pizzadeg

Lägg till ingredienser

Antal pizzor: 4

Vetemjöl Special

200.0 

gram

Vetemjöl

300.0 

gram

eller

8.3 

dl

Vatten ljummet

3.0 

dl

Jäst färsk

5.0 

gram

Olivolja

3.0 

msk

Salt

1.5 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om pizza >

 

 

Så lagas pizza >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 291

Kcal / portion: 526

GBR (GI) / port: 29

Recept: 2104 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 7%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 181 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl Special 200.0 gram 33%

Vetemjöl 300.0 gram 50%

eller 8.3 dl Äts ej

Vatten ljummet 3.0 dl 0%

Jäst färsk 5.0 gram 0%

Olivolja 3.0 msk 16%

Salt 1.5 tsk 0%

 

Kockskolan:

Om pizza > Äts ej

Så lagas pizza > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

Se film, klicka på "GialloZafferano" under bilden ovan.

  1. Lös upp jästen i lite ljummet kranvatten.
  2. Blanda: Häll mjölet i en stor bunke. Gör en grop i mjölet och tillsätt jästen. Blanda med handen och tillsätt lite vatten i taget. Tillsätt saltet efter ett tag. Blanda till en deg och tillsätt samtidigt matolja lite i taget.
  3. Riv: Häll ut degen på bakbord och riv (knåda) degen ordentligt i cirka 10 minuter till en homogen och elastisk deg. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
  4. Vila: Forma degen till en rund boll. Lägg skålen över och låt vila i 10 minuter.
  5. Jäsa: Vik och tryck till degen några gånger för att ta bort gasbildning. Forma till rund boll, Lägg i skålen och plasta över. Låt degen jäsa på varm plats (26-28°C), till exempel i ugn med lampan påslagen (utan ugnsvärme). Låt jäsa till dubbel storlek i cirka 2 timmar.
  6. Rundriv: Ta fram degen, som nu bör vara lätt kladdig. Dela den på mitten och rundriv (rulla) bitarna till runda bollar. Degen är nu klar att användas.
  7. Förvaring: Degen kan användas eller sparas i kyl 1-3 dagar. Pensla med matolja så att inte skorpa bildas och så att de inte fastnar. Lägg på inoljad plåt, bricka eller i bunke. Täck med plastfilm.
  8. Forma:  Färdig degboll kavlas till rundlar, eller på italienskt vis: Färdig degboll plattas ut till en centimetertjock platta på mjölat bakbord. Därefter trycks degen ut med fingrarna, från mitten eller utifrån, vilket avlägsnar gasbildning. Bearbeta inte 1- 1½ centimeter av kanten. Detta samtidigt som degen vrids runt i cirkelrörelse så att den gradvis tunnas ut och plattan utvidgas. Degplattan kan även vändas i luften som pizzabagaren ett antal gånger tills lagom stor. På detta sätt får man en ojäst tunn botten som är ganska fast och en degkant som sväller upp när den bakas. Se film på recept > Pizza Margherita.
  9. Pizza: Bred på tomatsås och garnera med pålägg enligt eget önskemål. Pizza gräddas i het ugn (250°C+). Läs mer > Så lagas pizza.

Kockens kommentar

Det finns fyra typer av pastadeg.

  1. Napoletana (neapolitansk pizza) som är en stor rund pizza med ett par millimeter tunn degplatta som regel tillagad på kalljäst deg i 1-2 dagar. Resultatet bör bli en tunn ganska fast degbotten med uppsvälld degkant. Gäller generellt i pizzerier. Se recept > Italiensk kalljäst pizzadeg.
  2. Pizza fatta in casa (hemlagad pizza) är pizzor med en lite tjockare degplatta tillagad på varmjäst deg (detta recept).
  3. Svensk pizza motsvarar pizza in casa, men jästmängden brukar vara större och matolja brukar inte ingå. Se recept > Svensk pizza.
  4. Pan pizza (pizza i ugnsform) är en pizza med tjockare degplatta, cirka 1 cm. Se recept > Pan pizza.

Alternativ

Italiensk pizzasäs

Pizzasallad

Italiensk kalljäst pizzadeg

Svensk pizza

Pizza capricciosa

Pizza Margherita

Pizza marinara

Pizza calzone

Pan pizza

Fler recept inom Pizza

Liknande recept som Masa pizza fatta in casa, italiensk varmjäst pizzadeg