Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 2150

GBR (GI) / port: 40
Recept: 4300 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl Special 500.0 gram 41%
eller 8.3 dl %
Jäst färsk 12.5 gram 0%
Vatten 3.0 dl 0%
Strösocker 0.5 dl 4%
Salt 2.0 tsk 0%
Olivolja 2.0 msk 5%
Bakplåtspapper Äts ej
Pizzautrustning > Äts ej
Fyllning:
Tomatsås färdig 1.0 dl 1%
Ricotta } 500.0 gram 15%
Mozzarella 300.0 gram 18%
Skinka kokt 150.0 gram 5%
Parmesan nyriven 2.0 msk 1%
Olivolja 1.0 msk 3%
Garnering:
Tomatsås färdig 1.0 dl 1%
Olivolja 1.0 msk 3%
Parmesan nyriven 2.0 msk 1%
Tillval:
Konjak/brandy 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Om pizza > Äts ej
Så lagas pizza > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "Statoquotidiano" under bilden ovan. Denna pizza är tillagad på samma sätt som "Svensk pizzadeg", men kan likaväl tillagas på italiensk kalljäst eller varmjäst deg. Se respektive recept via länkar nedan.
- Deg: Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Blanda mjöl, salt och socker i en stor bunke. Blanda med jäst och vatten lite i taget. Tillsätt olja. Riv (knåda) degen elastisk (10-15 minuter för hand, läs mer > Så knådas, rivs deg). Dela i dubbla antalet pizzor och rundriv till mjuka bollar (2 degplattor per pizza). Fetta in ytan med olja. Låt vila övertäckt med fuktad duk i cirka en timme på varm plats, till exempel i kall ugn med lampan tänd.
- Tillbehör: Riv hårdost. Förbered pizzasallad om sådan önskas. Se recept via länk nedan.
- Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan).
- Förvärm ugn i god tid (minst 30 minuter) på 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt, pizzasten om sådan finns.
- Forma: Baka 1 pizza i taget. Två färdiga degbollar plattas ut och kavlas till stora rundlar, eller med händerna på italienskt vis (se filmen, läs mer > Så lagas pizza). Om pizzaspade saknad lägg en degplatta på bakplåtspapper.
- Fyllning: Tärna mozzarella, och skär skinka i mindre bitar. Smeta ut tomatsås i en cirkel i mitten. Lägg på mozzarella och skinka. Strö över riven ost. ringla över lite matolja. Tryck till kanten ordentligt så att plattorna fäster ihop.
- Garnera: Gör en liten grop i toppen på vulkanen och häll på lite tomatsås, gärna lite över kanten (= rinnande lava). Ringla lite olja över pizzan och strö på riven ost.
- Grädda i ugn cirka 20 minuter tills deghöljet fått krispig skorpa. Serveras (halverad) nygräddad.
- Tillval: Som kul grej kan man som i filmen hälla lite alkohol i vulkankratern och tända på. Släck ljuset i rummen för effektens skull och servera den brinnande vulkanen.
Kockens kommentar
Tack vare att det åtgår två degplattor till vesuvio blir resultatet matrika pizzor, så en pizza räcker till att dela i två portioner.Versuvio är en inbakad pizza namngiven efter vulkanen med samma namn söder om Neapel. Det är i praktiken en calzone (se dito recept) med den skillnaden att ingredienserna samlats i en hög så att det bildar en kulle i pizzan som skall föreställa en vulkan.
Alternativ
Fler recept inom Pizza
Liknande recept som Pizza vesuvio, vulkanpizza
-
Masa pizza napoletana, italiensk kalljäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Masa pizza fatta in casa, italiensk varmjäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk pizzadeg
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pizza marinara, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza Margherita, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza capricciosa, en nyckfull pizza
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza calzone, inbakad byxpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza vesuvio, vulkanpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skeppsbröd med torsk och räkor, norsk pescatore
Svårighet: Medel, Receptgivare: