Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 1033

GBR (GI) / port: 23
Recept: 4134 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 12%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl Special 500.0 gram 43%
eller 8.3 dl %
Jäst färsk 12.5 gram 0%
Vatten 3.0 dl 0%
Strösocker 0.5 msk 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Olivolja 2.0 msk 5%
Bakplåtspapper Äts ej
Pizzautrustning > Äts ej
Fyllning:
Ricotta } 500.0 gram 16%
Mozzarella 200.0 gram 12%
Salami 200.0 gram 17%
Alternativ:
Provolone 200.0 gram Äts ej
Skinka kokt 200.0 gram Äts ej
Basilika 0%
Garnering:
Tomatsås färdig 1.0 dl 2%
Parmesan till garnering 2.0 msk 1%
Olivolja extra virgin 1.0 msk 3%
Kockskolan:
Om pizza > Äts ej
Så lagas pizza > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "Sallys Welt" under bilden ovan. Denna pizza är tillagad på samma sätt som "Svensk pizzadeg", men kan likaväl tillagas på italiensk kalljäst eller varmjäst deg. Se respektive recept via länkar nedan. Fyllningen i filmreceptet består av grönsaker, vilket är en variant av klassisk calzone som beskrivs nedan.
- Deg: Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Blanda mjöl, salt och socker i en stor bunke. Blanda med jäst och vatten lite i taget. Tillsätt olja. Riv (knåda) degen elastisk (10-15 minuter för hand, läs mer > Så knådas, rivs deg). Dela i antal pizzor och rundriv till mjuka bollar. Fetta in ytan med olja. Låt vila övertäckt med fuktad duk i cirka 1 timme på varm plats, till exempel i kall ugn med lampan tänd.
- Tillbehör: Förbered pizzasallad om sådan önskas. Se recept via länk nedan.
- Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan).
- Förvärm ugn i god tid (minst 30 minuter) på 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt, pizzasten om sådan finns.
- Forma: Baka 1 pizza i taget. Färdig degboll plattas ut och kavlas till stora rundlar, större än normalt, eller med händerna på italienskt vis (se filmen, läs mer > Så lagas pizza). Om pizzaspade saknad lägg degplattan på bakplåtspapper.
- Fyllning: Grovstrimla mozzarella, och salami. Smeta ut ricotta på halva pizzan, men inte ända ut till kanten. Lägg på mozzarella och salami. Gärna också lite basilika. Lägg den andra deghalvan över fyllningen, tryck och nyp till degkanten väl så att den blir tät.
- Garnera med tomatsås och riven parmesan. Vrid över peppar från kvarn. Strimla över lite matolja.
- Grädda i het ugn 15-20 minuter tills deghöljet fått krispig skorpa. Servera.
Kockens kommentar
En calzone kan fyllas med lite av varje. Klassisk fyllning är ricotta, mozzarella eller provolone (se respektive ost), salami eller skinka och garnerad med tomatsås och riven ost. En variant av calzone är pizza vesuvio (se dito recept).Byxpizza: Calzone sägs ofta betyda strumpa (it. calza = strumpa, calzino = kort strumpa), men betyder egentligen "byxa" - byxpizza alltså. Bakgrunden är att man i Neapel på 1700-talet gick runt (i byxor) på gatorna och sålde dessa pizzor som var enklare att transportera än platta pizzor. Därav namnet.
Alternativ
Fler recept inom Pizza
Liknande recept som Pizza calzone, inbakad byxpizza
-
Masa pizza napoletana, italiensk kalljäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Masa pizza fatta in casa, italiensk varmjäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk pizzadeg
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pizza marinara, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza Margherita, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza capricciosa, en nyckfull pizza
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza calzone, inbakad byxpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza vesuvio, vulkanpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skeppsbröd med torsk och räkor, norsk pescatore
Svårighet: Medel, Receptgivare: