Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 211

Kcal / portion: 605

GBR (GI) / port: 35
Recept: 2419 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 6%
Kolhydrater: 33%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl Special 500.0 gram 73%
eller 8.3 dl %
Jäst färsk 3.0 gram 0%
Vatten 3.0 dl 0%
Havssalt 1.0 msk 0%
Olivolja 1.0 msk 5%
Bakplåtspapper Äts ej
Pizzautrustning > Äts ej
Sås:
Tomater hela burk 400.0 gram 3%
Vitlök 2.0 klyftor 1%
Olivolja 4.0 msk 19%
Garnering:
Basilika färsk 0.5 kruka 0%
Alternativ:
Vitlök 0%
Kockskolan:
Om pizza > Äts ej
Så lagas pizza > Äts ej
Om tomatsåser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 12 tim )
Se film, klicka på "Vito" under bilden ovan.
- Tillred deg: Denna pizza är tillagad på kalljäst deg dagen före (tillagning 30 minuter + jästid 12 tim). Kan också tillagas på Italiensk varmjäst pizzadeg (½+2 tim), eller Svensk pizzadeg (45 min+1 tim). Se recept via länkar nedan.
- Tillbehör: Förbered pizzasallad om sådan önskas. Se recept via länk nedan.
- Förvärm ugn i god tid 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt/pizzasten om sådan finns.
- Sås: Det finns färdig pizzasås att köpa i butik, men marinara är en enkel sås av tomater, vitlök stekt i olivolja och kryddor (se kommentar). Se recept via länk nedan > Salsa marinara.
- Forma: Färdig degboll kavlas till rundlar, eller på italienskt vis: Färdig degboll plattas ut till en centimetertjock platta på mjölat bakbord. Därefter trycks degen ut med fingrarna, från mitten eller utifrån, vilket avlägsnar gasbildning. Bearbeta inte 1- 1½ centimeter av kanten. Detta samtidigt som degen vrids runt i cirkelrörelse så att den gradvis tunnas ut och plattan utvidgas. Degplattan kan även vändas i luften som pizzabagaren ett antal gånger tills lagom stor. På detta sätt får man en ojäst tunn botten som är ganska fast och en degkant som sväller upp när den bakas (se film på recept > Pizza Margherita) Om pizzaspade saknad lägg degplattan på bakplåtspapper.
- Fyllning: Häll tomatsås på pizzan och jämna ut den med skeden i cirklar. Lämna en ytterkant på 1,5 centimeter fri utan smet. Lägg på basilikablad. Man kan lägga på extra vitlöksklyftor som i filmen, men såsen innehåller redan vitlök. Strö över färsk eller torkad oregano. Ringla över olivolja.
- Grädda i ugn 10-15 minuter tills pizzan fått fin färg och kanten blivit knaprig. Servera pizzan rykande varm.
Kockens kommentar
Marinara (it. marina = kusthav) är ett namn på en italiensk sås som bland annat används till pizza. Den innehåller inte "havets frukter" vilket man skulle kunna tro. Marinara är en sås med ursprung från Neapel på 1700-talet, bestående av tomat och vitlök stekt i olivolja, samt kryddor (se recept via länk nedan > Salsa marinara). Det finns olika varianter. Läs mer > Om pizza.Alternativ
Fler recept inom Pizza
Liknande recept som Pizza marinara, en italiensk klassiker
-
Masa pizza napoletana, italiensk kalljäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Masa pizza fatta in casa, italiensk varmjäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk pizzadeg
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pizza marinara, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza Margherita, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza capricciosa, en nyckfull pizza
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza calzone, inbakad byxpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza vesuvio, vulkanpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skeppsbröd med torsk och räkor, norsk pescatore
Svårighet: Medel, Receptgivare: