Pizza capricciosa, en nyckfull pizza

Foto: Film: Filip Poon, cappricciosa

Pizza capricciosa, en nyckfull pizza

Lägg till ingredienser

Antal pizzor: 4

Deg:

 

Vetemjöl Special

500.0 

gram

eller

8.3 

dl

Vatten

3.2 

dl

Jäst färsk

5.0 

gram

Salt

2.0 

tsk

Olivolja

2.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

Pizzautrustning >

 

 

 

Sås:

 

Krossade tomater

1.0 

burk

Olivolja

1.0 

msk

Oregano

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sallad:

 

Vitkål strimlad

160.0 

gram

Olivolja

2.0 

msk

Vitvinsvinäger (champagne)

1.0 

msk

 

Fyllning:

 

Hårdost riven

100.0 

gram

Skinka rökt skivad

125.0 

gram

Champinjoner

6.0 

styck

 

Alternativ:

 

Färdig pizzadeg }

 

 

Tomatsås färdig

 

 

Kronärtskockor i olja }

 

 

Mozzarella

 

 

Ägg hårdkokta

 

 

Parmesan

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pizza >

 

 

Så lagas pizza >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 188

Kcal / portion: 760

GBR (GI) / port: 25

Recept: 3040 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 7%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 404 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Vetemjöl Special 500.0 gram 58%

eller 8.3 dl Äts ej

Vatten 3.2 dl 0%

Jäst färsk 5.0 gram 0%

Salt 2.0 tsk 0%

Olivolja 2.0 msk 7%

Bakplåtspapper Äts ej

Pizzautrustning > Äts ej

 

Sås:

Krossade tomater 1.0 burk 3%

Olivolja 1.0 msk 4%

Oregano 1.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

 

Sallad:

Vitkål strimlad 160.0 gram 2%

Olivolja 2.0 msk 7%

Vitvinsvinäger (champagne) 1.0 msk 0%

 

Fyllning:

Hårdost riven 100.0 gram 12%

Skinka rökt skivad 125.0 gram 6%

Champinjoner 6.0 styck 1%

 

Alternativ:

Färdig pizzadeg } 0%

Tomatsås färdig 0%

Kronärtskockor i olja } 0%

Mozzarella 0%

Ägg hårdkokta 0%

Parmesan 0%

 

Kockskolan:

Om pizza > Äts ej

Så lagas pizza > Äts ej

Tillagning (1 tim + 12 tim )

Se film, klicka på "Filip Poon" under bilden ovan.

  1. Tillred deg: Denna pizza är tillagad på kalljäst deg dagen före (tillagning 30 minuter + jästid 12 tim). Kan också tillagas på Italiensk varmjäst pizzadeg (½+2 timmar), eller Svensk pizzadeg (45 min+1 timme). Se recept via länkar nedan.
  2. Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan). I filmen helt enkelt genom att mixa krossad burktomat med olivolja, oregano, salt och peppar. Ställ i kyl.
  3. Pizzasallad: Strimla vitkål. Tillsätt olja och vinäger. Krama vitkålen med handen några gånger. Ställ i kyl.
  4. Förvärm ugn i god tid (minst 30 minuter) på 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt, pizzasten om sådan finns.
  5. Forma: Baka 1 pizza i taget. Färdig degboll plattas ut och kavlas till rundlar. Eller med händerna på italienskt vis (se filmen, läs mer > Så lagas pizza). Om pizzaspade saknas, lägg degplattan på bakplåtspapper.
  6. Fyllning: Riv hårdost, strimla skinka och skiva champinjoner. Förbered eventuell annan fyllning (se kommentar). Fördela fyllningen på pizzan. Ringla lite olja över.
  7. Grädda i het ugn i 10-15 minuter beroende på tjocklek och ugnsvärme, tills genomgräddad och kanten fått fin brun färg och blivit knaprig.

Kockens kommentar

Pizza bakas av glutenrikt mjöl som durumvete, vetemjöl special eller vanligt vetemjöl. Traditionellt kalljäses degen och pizzan bakas i mycket het ugn (250°C+). För stora pizzor är en pizzaspade användbar (se > Pizzautrustning). Läs mer > Så lagas pizza.

Capricciosa: Pålägg är vanligen tomatsås, ost, skinka och svamp. Namnet capricciosa betyder nyckfull. Nyckfull för att ingredienserna kan variera. I Rom används även kronärtskocka, kokta ägg och prosciutto som pålägg.

Alternativ

Italiensk pizzasås

Pizzasallad

Italiensk kalljäst pizzadeg

Italiensk varmjäst pizzadeg

Svensk pizzadeg

Fler recept inom Pizza

Liknande recept som Pizza capricciosa, en nyckfull pizza