Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 188

Kcal / portion: 760

GBR (GI) / port: 25
Recept: 3040 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl Special 500.0 gram 58%
eller 8.3 dl Äts ej
Vatten 3.2 dl 0%
Jäst färsk 5.0 gram 0%
Salt 2.0 tsk 0%
Olivolja 2.0 msk 7%
Bakplåtspapper Äts ej
Pizzautrustning > Äts ej
Sås:
Krossade tomater 1.0 burk 3%
Olivolja 1.0 msk 4%
Oregano 1.0 msk 0%
Sallad:
Vitkål strimlad 160.0 gram 2%
Olivolja 2.0 msk 7%
Vitvinsvinäger (champagne) 1.0 msk 0%
Fyllning:
Hårdost riven 100.0 gram 12%
Skinka rökt skivad 125.0 gram 6%
Champinjoner 6.0 styck 1%
Alternativ:
Mozzarella 0%
Parmesan 0%
Kockskolan:
Om pizza > Äts ej
Så lagas pizza > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 12 tim )
Se film, klicka på "Filip Poon" under bilden ovan.
- Tillred deg: Denna pizza är tillagad på kalljäst deg dagen före (tillagning 30 minuter + jästid 12 tim). Kan också tillagas på Italiensk varmjäst pizzadeg (½+2 timmar), eller Svensk pizzadeg (45 min+1 timme). Se recept via länkar nedan.
- Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan). I filmen helt enkelt genom att mixa krossad burktomat med olivolja, oregano, salt och peppar. Ställ i kyl.
- Pizzasallad: Strimla vitkål. Tillsätt olja och vinäger. Krama vitkålen med handen några gånger. Ställ i kyl.
- Förvärm ugn i god tid (minst 30 minuter) på 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt, pizzasten om sådan finns.
- Forma: Baka 1 pizza i taget. Färdig degboll plattas ut och kavlas till rundlar. Eller med händerna på italienskt vis (se filmen, läs mer > Så lagas pizza). Om pizzaspade saknas, lägg degplattan på bakplåtspapper.
- Fyllning: Riv hårdost, strimla skinka och skiva champinjoner. Förbered eventuell annan fyllning (se kommentar). Fördela fyllningen på pizzan. Ringla lite olja över.
- Grädda i het ugn i 10-15 minuter beroende på tjocklek och ugnsvärme, tills genomgräddad och kanten fått fin brun färg och blivit knaprig.
Kockens kommentar
Pizza bakas av glutenrikt mjöl som durumvete, vetemjöl special eller vanligt vetemjöl. Traditionellt kalljäses degen och pizzan bakas i mycket het ugn (250°C+). För stora pizzor är en pizzaspade användbar (se > Pizzautrustning). Läs mer > Så lagas pizza.
Capricciosa: Pålägg är vanligen tomatsås, ost, skinka och svamp. Namnet capricciosa betyder nyckfull. Nyckfull för att ingredienserna kan variera. I Rom används även kronärtskocka, kokta ägg och prosciutto som pålägg.
Alternativ
Fler recept inom Pizza
Liknande recept som Pizza capricciosa, en nyckfull pizza
-
Masa pizza napoletana, italiensk kalljäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Masa pizza fatta in casa, italiensk varmjäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk pizzadeg
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pizza marinara, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza Margherita, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza capricciosa, en nyckfull pizza
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza calzone, inbakad byxpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza vesuvio, vulkanpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skeppsbröd med torsk och räkor, norsk pescatore
Svårighet: Medel, Receptgivare: