Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 190

Kcal / portion: 1050

GBR (GI) / port: 18
Recept: 4199 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 7%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pizzadeg:
Vetemjöl 500.0 gram 42%
eller 8.3 dl %
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Vatten 3.0 dl 0%
Olivolja 2.0 msk 5%
Salt 1.0 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Pizzautrustning > Äts ej
Pålägg:
Pizzasås 2.0 dl 6%
Jätteräkor, tigerräkor råa 20.0 styck 15%
Räkor skalade 30.0 styck 4%
Mozzarella 250.0 gram 15%
Gul lök el. annan lök 1.0 styck 1%
Olivolja 4.0 msk 11%
Kockskolan:
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om pizza > Äts ej
Så lagas pizza > Äts ej
Om tomatsåser > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
Denna pizzadeg år tillredd på "svenskt vis". Kan också tillredas på italiensk kalljäst eller varmjäst deg, vilket tar längre tid. Se respektive recept via länkar nedan. Läs mer > Så lagas pizza.
- Deg: Lös jäst i vatten (färsk jäst i 37°C, fingervarmt). Blanda mjöl och salt. Tillsätt jästvätska, vatten och matolja. Blanda väl och knåda ("riv") degen elastisk (läs mer > Så knådas, rivs deg). Dela degen i antal pizzor. Forma till runda bollar. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i 30-60 minuter.
- Tillbehör: Förbered pizzasallad om sådan önskas. Se recept via länk nedan.
- Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan).
- Förvärm ugn i god tid 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt/pizzasten om sådan finns.
- Pålägg: Skala och rensa räkor. Skär mozzarella i bitar. Skala, halvera och skiva lök.
- Pizza: Tillaga en pizza i taget. Kavla ut degen till tunna rundlar. Lägg över på bakplåtspapper. Bred på pizzasås, men inte ända ut till kanten. Lägg på lök och tigerräkor. Vänta med de vanliga räkorna. Avsluta med mozzarella och ringla lite olivolja över.
- Grädda i ugn 10-15 minuter. Ta ut, lägg upp på tallrik och garnera med vanliga räkor och oregano. Servera.
Kockens kommentar
Odling av tigerräkor är ett miljöhot, så byt gärna ut dessa till vanliga räkor (läs mer > Tigerräkor ett miljöhot). Oskalade räkor är svåra att skala. Om de förvälls går det lättare. Vanliga räkor är redan kokta när de köps. Om dessa följer med pizzan i ugnen blir de sega. Därför bör de läggas på färdiggräddad pizza.
Pizza frutti di mare = pizza med "havets frukter", det vill säga med skaldjur till exempel räkor och blötdjur som musslor. Ibland även fisk. En pizza bör helst ha en knaprig, uppsvälld kant. För att få detta kavlas inte degen utan formas för hand. Läs mer > Så lagas pizza.
Alternativ
Fler recept inom Pizza
Liknande recept som Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter
-
Masa pizza napoletana, italiensk kalljäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Masa pizza fatta in casa, italiensk varmjäst pizzadeg
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk pizzadeg
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pizza marinara, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza Margherita, en italiensk klassiker
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza capricciosa, en nyckfull pizza
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza calzone, inbakad byxpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza vesuvio, vulkanpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Pizza frutti di mare, pizza med havets frukter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skeppsbröd med torsk och räkor, norsk pescatore
Svårighet: Medel, Receptgivare: