Alternativ: Mokkamousse

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Alternativ: Mokkamousse

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Mörk choklad

100.0 

gram

Äggula

1.0 

styck

Snabbkaffe (pulver)

1.5 

msk

Vatten

0.5 

msk

Vispgrädde

3.0 

dl

Florsocker

1.5 

msk

Vattenbadskastrull >

 

 

 

Garnering:

 

Vit choklad

 

 

Mandelspån

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 409

Kcal / portion: 443

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1774 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 35%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 108 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 100.0 gram 30%

Äggula 1.0 styck 3%

Snabbkaffe (pulver) 1.5 msk 1%

Vatten 0.5 msk 0%

Vispgrädde 3.0 dl 61%

Florsocker 1.5 msk 4%

Vattenbadskastrull > %

 

Garnering:

Vit choklad 0%

Mandelspån 0%

Kock: Calle

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (20 min + 1 tim )

  1. Hetta upp vatten och häll i snabbkaffe. Låt det kallna.

  2. Hacka och rosta (stek utan fett) mandel i panna så att den blir lite brun.

  3. Koka upp vatten i en (vattenbads-)kastrull. Lägg chokladen i den andra kastrullen som som sänks ner i vattenbadet. Smält chokladen tills den är slät. Tag av från värmen och rör ner äggulan.

  4. Vispa grädden med florsockret och tillsätt det avsvalnade kaffet. Blanda med chokladsmeten.

  5. Lägg upp mokkamoussen i portionsskålar. Den kan ätas direkt, men bäst är om den får stå kallt i kylen i minst 1 timme.

  6. Garnera moussen med riven choklad och rostad mandel.

Kockens kommentar

Mousse kan med fördel förberedas ett dygn i förväg. Man kan även tillreda vit mokkamousse på vit blockchoklad. En enklare garnering är att lägga på en klick grädde i stället för vit blockchhoklad och mandel.

70-TALS NOSTALGIMENY

Förrätt: Räkcocktail

Huvudrätt: Pepparbiff

Efterrätt: Mockamousse

Fler recept inom Hummermeny (klassiskt)

Liknande recept som Alternativ: Mokkamousse