Stark söt senap med smak

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Stark söt senap med smak

Lägg till ingredienser

Antal dl: 4

Senapspulver engelsk

1.0 

dl

Sirap ljus

1.0 

dl

el. strösocker

 

 

Vinäger

1.0 

msk

Vatten

1.0 

msk

Salt

0.5 

tsk

Gräddfil

2.5 

msk

 

Smaksättningsalternativ:

 

Pepparrot nyriven

2.0 

msk

eller

 

 

Rosépeppar krossad

2.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 267

Kcal / portion: 188

GBR (GI) / port: 8

Recept: 752 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 7%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 70 gram)

Ingredienser

Visa:

Senapspulver engelsk 1.0 dl 27%

Sirap ljus 1.0 dl 60%

el. strösocker 0%

Vinäger 1.0 msk 1%

Vatten 1.0 msk 0%

Salt 0.5 tsk 0%

Gräddfil 2.5 msk 7%

 

Smaksättningsalternativ:

Pepparrot nyriven 2.0 msk 2%

eller %

Rosépeppar krossad 2.0 msk 3%

Tillagning (30 min )

  1. Rör ihop senap, socker, salt, vatten, vinäger och eventuell smaksättare till en slät smet.

  2. Tillsätt gräddfil lite i taget, så att inte senapen blir för lös.

  3. Häll upp i burk med lock och ställ kallt. Låt stå i några dagar så att sirapen ger full sötma. Med socker bör senapen stå en vecka, så att allt socker smält. Rör om några gånger.

Kockens kommentar

Gräddfil och vatten kan bytas ut mot grädde. Senap kan varieras med olika mängd av ättika, vinäger, vin, matolja, peppar, salt, kryddnejlika, kanel, socker, pepparrot etc.
Är senapen rinnig tillsätts lite stärkelsemjöl. Äggula och grädde ger mildare senap.

ALTERNATIV

Senap med pulver

Skånsk senap

Mild senap

Fler recept inom Tillbehör på julbordet

Liknande recept som Stark söt senap med smak