Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 267

Kcal / portion: 188

GBR (GI) / port: 8
Recept: 752 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 7%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Senapspulver engelsk 1.0 dl 27%
Sirap ljus 1.0 dl 60%
Vinäger 1.0 msk 1%
Vatten 1.0 msk 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Gräddfil 2.5 msk 7%
Smaksättningsalternativ:
Pepparrot nyriven 2.0 msk 2%
eller %
Rosépeppar krossad 2.0 msk 3%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Rör ihop senap, socker, salt, vatten, vinäger och eventuell smaksättare till en slät smet.
- Tillsätt gräddfil lite i taget, så att inte senapen blir för lös.
- Häll upp i burk med lock och ställ kallt. Låt stå i några dagar så att sirapen ger full sötma. Med socker bör senapen stå en vecka, så att allt socker smält. Rör om några gånger.
Kockens kommentar
Gräddfil och vatten kan bytas ut mot grädde. Senap kan varieras med olika mängd av ättika, vinäger, vin, matolja, peppar, salt, kryddnejlika, kanel, socker, pepparrot etc.
Är senapen rinnig tillsätts lite stärkelsemjöl. Äggula och grädde ger mildare senap.
ALTERNATIV
Fler recept inom Tillbehör på julbordet
Liknande recept som Stark söt senap med smak
-
Mild senap
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stark söt senap med smak
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Brännvinsost
Tid: 5 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Klassisk halländsk grönkål - långkål
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senap med pulver
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Apelsinsenap med kaffe
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Koka potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad grönkål - långkål
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rödkålssallad
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rödbetssallad
Tid: 10 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan