Latin: Rubus ursinus var. loganobaccus cv. boysen, Rubus ursinus var. loganobaccus, Rubus tawanicola
logan berry, boysen berry, tayberry
Det finns många hybrider (korsningar) mellan björnbär och hallon och som kan förekomma i butikerna. Vi uppfattar dem vanligtvis som hallon och smaken är likartad.
Boysenbär (Rubus ursinus var. loganobaccus cv. boysen) skapades av Rudolf Boysen i Kaliforninen, USA på 1920-talet. Buske och bär liknar hallon. Frukten är något större och purpurröd. Odlas framför allt på Nya Zeeland. Används i glass, yoghurt och drycker. Även god naturell och i desserter.
Loganbär (Rubus ursinus var. loganobaccus), är namngiven efter den amerikanske domaren och trädgårdsodlaren James H. Logan och introducerades i Kalifornien 1881. Växt och frukt liknar hallon. Bären är något större, mer avlånga än vanliga hallon och inte lika smakrika. Det är en vanlig odlingsväxt, även i Sverige.
Taybär (Rubus tawanicola) skapades i Scotland. Växt och frukt liknar hallon. Bäret är större och mer långsmalt än vanliga hallon och har en djupare rubinröd färg.
Förvaras kallt. Går bra att frysa in.
Läs mer
Recept med Boysenbär
Det finns 1 recept med Boysenbär
-
Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia