Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 214

Kcal / portion: 250

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1000 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 18%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Schalottenlök 2.0 st små 3%
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Vatten 1.5 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 2%
Maizena ljus 1.0 msk 3%
Senap fransk osötad 1.0 msk 2%
Worcestershiresås 2.0 droppar 0%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 2%
Konjak/brandy 4.0 cl 8%
Portvin 4.0 cl 6%
Smör kallt 100.0 gram 73%
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "steak diane" under bilden ovan. Filmreceptet avviker delvis från detta recept.- Skala och hacka lök. Hacka persilja.
- Tillsätt smör i panna. När smöret bubblar tillsätt lök och stek ett par minuter. Tillsätt persilja.
- Rör ut fond och vatten med maizena och senap och tillsätt. Låt puttra någon minut.
- Tillsätt saften från citron, droppar av worchestershiresås och alkohol. Vispa ner smör klickvis.
- Passar till stek kött och fågel.
Kockens kommentar
Såsen är skapad till kötträtten Steak Diane. Rätten med detta namn omtalas i media första gången 1940 som paradrätt på Tonys grill i London. Tony döpte rätten till Lady Diana Coopers ära. Hon var skådespelerska på teater och i stumfilmer i början av 1900-talet. Själva recept är sannolikt skapat i Belgien några år tidigare. Läs mer, se recept Steak Diane.Passar till
Fler recept inom Smörsåser ¤
Liknande recept som Sauce Diane, smörig sås till stekt kött
-
Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brynt smör, beurre noisette (beurre noir)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel citronsmör till stekt fisk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre blanc Nantais ou Anjou, klassisk fransk ljus fisksås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Pernod Ricard, smörsås till kött
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Beurre citron, smörsås med citron
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Beurre au citroné, ett annat namn på hollandaise
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre rouge, röd smörsås till stekt kött
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel söt rödvinssmörsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörsås med fiskrom
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan