Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 476

Kcal / portion: 492

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1967 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 40%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Rött vin 5.0 dl 20%
Strösocker 1.5 msk 4%
Oxfond koncentrerad 2.0 msk 2%
Matlagningssoja } 2.0 stänk 0%
Smör normalsaltat 200.0 gram 74%
Salt 0%
Vattenreduktion -3.3 dl -0%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om smörsåser > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Reducera: Koka ner ett enkelt rödvin, fond och soja till 1/3-dels mängd (minst hälften). Mindre mängd vin om ett smakrikare vin används.
- Montera: Skär smör i bitar och vispa ner smör klickvis. När smöret löst sig i såsen till en slät sås, vispas nästa smörbit ner och så vidare till en slät och fin sås. Smaka av. Läs mer > Om smörsåser.
- Såsen passar till stekt kött.
Kockens kommentar
Enligt mästerkocken Leif Mannerström skall en rödvinssås inte vara söt (se recept > Mannerstöms rödvinssås). Se alternativt recept > Beurre rouge.Vattenreduktion = bortkokad vätska. Detta för att få korrekt angivelse av såsmängd och näringsvärden. Läs mer, klicka på begreppet.
Alternativ
Fler recept inom Smörsåser ¤
Liknande recept som Enkel söt rödvinssmörsås
-
Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brynt smör, beurre noisette (beurre noir)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel citronsmör till stekt fisk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre blanc Nantais ou Anjou, klassisk fransk ljus fisksås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Pernod Ricard, smörsås till kött
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Beurre citron, smörsås med citron
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Beurre au citroné, ett annat namn på hollandaise
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre rouge, röd smörsås till stekt kött
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel söt rödvinssmörsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörsås med fiskrom
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan