Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 393

Kcal / portion: 431

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1292 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 38%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Schalottenlök 2.0 styck Äts ej
Vitt vin 1.0 dl 5%
Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%
Smör kallt 150.0 gram 84%
Vattenreduktion -0.5 dl -0%
Smaksättare:
Forellrom (el. löjrom) 100.0 gram 10%
Gräslök 3.0 msk 0%
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Martin" under bilden. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept. Bland annat fräses inte löken och den behålls i såsen.- Skala och finhacka lök. Finhacka gräslök. Skär kallt smör i matskedsstora bitar.
- Fräs schalottenlöken lätt i lite smör utan att bränna.
- Tillsätt vin och vinäger och låt koka ner till halv mängd (eller till 1/3-del).
- Montera: Vispa ner smör klickvis. När smöret gått samman med vätskan till slät sås tillsätts nästa smörbit. Fortsätt så med en bit i taget. Smaka av. Sila såsen.
- Tillsätt fiskrom och gräslök, eller använd den som garnering. Serveras såsen varm. Kan varmhållas på svag värme. Får inte koka. Läs mer > Om smörsåser.
Kockens kommentar
Denna sås passar till fisk. Forellrom har starkare fisksmak än löjrom. Annan billigare fiskrom som stenbitsrom går bra att använda.
Vattenreduktion = bortkokad vätska. Detta för att få korrekt angivelse av såsmängd och näringsvärden. Läs mer, klicka på begreppet.
Fler recept inom Smörsåser ¤
Liknande recept som Smörsås med fiskrom
-
Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brynt smör, beurre noisette (beurre noir)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel citronsmör till stekt fisk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre blanc Nantais ou Anjou, klassisk fransk ljus fisksås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Pernod Ricard, smörsås till kött
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Beurre citron, smörsås med citron
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Beurre au citroné, ett annat namn på hollandaise
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre rouge, röd smörsås till stekt kött
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel söt rödvinssmörsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörsås med fiskrom
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan