Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Schalottenlök

2.0 

styck

Vitt vin

1.0 

dl

Vitvinsvinäger

1.0 

msk

Smör kallt

150.0 

gram

Vattenreduktion

-0.5 

dl

 

Smaksättare:

 

Forellrom (el. löjrom)

100.0 

gram

Gräslök

3.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om smörsåser >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 393

Kcal / portion: 431

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1292 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 38%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 110 gram)

Ingredienser

Visa:

Schalottenlök 2.0 styck Äts ej

Vitt vin 1.0 dl 5%

Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%

Smör kallt 150.0 gram 84%

Vattenreduktion -0.5 dl -0%

 

Smaksättare:

Forellrom (el. löjrom) 100.0 gram 10%

Gräslök 3.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om smörsåser > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Tillagning (20 min )

Se film, klicka på "Martin" under bilden. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept. Bland annat fräses inte löken och den behålls i såsen.

  1. Skala och finhacka lök. Finhacka gräslök. Skär kallt smör i matskedsstora bitar.
  2. Fräs schalottenlöken lätt i lite smör utan att bränna.
  3. Tillsätt vin och vinäger och låt koka ner till halv mängd (eller till 1/3-del).
  4. Montera: Vispa ner smör klickvis. När smöret gått samman med vätskan till slät sås tillsätts nästa smörbit. Fortsätt så med en bit i taget. Smaka av. Sila såsen.
  5. Tillsätt fiskrom och gräslök, eller använd den som garnering. Serveras såsen varm. Kan varmhållas på svag värme. Får inte koka. Läs mer > Om smörsåser.

Kockens kommentar

Denna sås passar till fisk. Forellrom har starkare fisksmak än löjrom. Annan billigare fiskrom som stenbitsrom går bra att använda.

Vattenreduktion = bortkokad vätska. Detta för att få korrekt angivelse av såsmängd och näringsvärden. Läs mer, klicka på begreppet.

Fler recept inom Smörsåser ¤

Liknande recept som Smörsås med fiskrom