
Foto: Film: French Cooking Academy, beurre blanc
Beurre blanc Nantais ou Anjou, klassisk fransk ljus fisksås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 675

Kcal / portion: 743

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3714 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 74%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Schalottenlök finhackad 5.0 st små Äts ej
Torrt vitt vin 1.0 dl 2%
Vitvinsvinäger 3.5 msk 0%
Smör rumsvarmt 500.0 gram 98%
Vattenreduktion -1.0 dl -0%
Smaksättare:
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Cooking Academy" under bilden.- Skär smöret i bitar à cirka 20 gram styck, får gärna bli rumsvarmt. Skala och finhacka lök.
- Reducera: Smält smör i kastrull. Tillsätt lök och låt den "svettas", fräsa på låg värme en stund utan att ta färg. Tillsätt vin och vinäger och låt vätskan koka ner på svag värme till 1/3-del.
- Montera: Vispa ner smör klickvis på svag värme tillräcklig för att smälta smöret (40-50°C). Vid för hög värme skär sig såsen. En eller några bitar i taget som i filmen. Vid större mängs vätska tillsätts endast en bit i taget. Vispa samman väl innan mer smör tillsätts. Läs > Om smörsåser.
- Smaka av med salt (behövs ej om saltat smör använts) och kajennpeppar om så önskas.
- Filtrera såsen och pressa ut så mycket som möjligt med hjälp av en träslev. Kan också mixas, men halvera i så fall mängd lök i receptet.
- Såsen varmhålles innan servering på 40-50°C. Lämpligtvis i vattenbadskastrull över knappt sjudande vatten. Bara så mycket att såsen inte stelnar. Rör om innan servering. Är den för tjock vispas lite vatten ner i såsen.
- Såsen passar till kokt, ugnslagad och stekt fisk, skaldjur, sparris, broccoli, blomkål, och pocherade ägg.
Kockens kommentar
Denna berömda sås serveras traditionellt till gädda (brochet au beuerre blanc) eller sill. Används rött vin och dito vinäger i stället för vitt, så får man en beurre rouge (se dito recept). Läs mer > Om smörsåser.Härkomst: Staden Nantes (beurre blanc Nantes) och kommunen Anjou (beurre blanc Anjou) påstår sig vara upphovsplats. I Nates sägs att en kock till markisen av Goulaine vid namn Clemence glömde att tillsätta ägg när en bearnaise skulle tillredas varvid såsen uppstod.
Vattenreduktion = bortkokad vätska. Detta för att få korrekt angivelse av såsmängd och näringsvärden. Läs mer, klicka på begreppet.
Alternativ
Fler recept inom Smörsåser ¤
Liknande recept som Beurre blanc Nantais ou Anjou, klassisk fransk ljus fisksås
-
Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brynt smör, beurre noisette (beurre noir)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel citronsmör till stekt fisk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre blanc Nantais ou Anjou, klassisk fransk ljus fisksås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Pernod Ricard, smörsås till kött
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Beurre citron, smörsås med citron
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Beurre au citroné, ett annat namn på hollandaise
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre rouge, röd smörsås till stekt kött
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel söt rödvinssmörsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörsås med fiskrom
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan