Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 543

Kcal / portion: 539

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1616 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 60%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör 200.0 gram 90%
Vatten kallt 2.0 msk 0%
Äggula 3.0 styck 9%
Citron juicen av 0.5 styck 1%
Vattenbadskastrull > Äts ej
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Värma i vattenbad > Äts ej
Om hollandaisesåser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "CusineAZ" under bilden.- Vattenbad: Koka upp vatten i vattenbadskastrull. Låt sedan kastrullvattnet sjuda på svag värme (läs mer > Värma i vattenbad). Skär smöret i bitar.
- Knäck ägg och lägg gulorna i kastrullen. Tillsätt kallt vatten och pressad citronsaft. Vispa samman till jämn smet. Smeten bör hålla en temperatur på 40-50°C under tillredningen.
- Montera: Tillsätt smör klickvis. En klick i taget och se till att smöret rörs ut ordentligt i smeten innan nästa klick tillsätts. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Detta recept är detsamma som en hollandaisesås som också är en smörsås (se dito recept). Läs mer > Om hollandaisesåser.Alternativ
Fler recept inom Smörsåser ¤
Liknande recept som Beurre au citroné, ett annat namn på hollandaise
-
Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brynt smör, beurre noisette (beurre noir)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel citronsmör till stekt fisk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre blanc Nantais ou Anjou, klassisk fransk ljus fisksås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Pernod Ricard, smörsås till kött
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Beurre citron, smörsås med citron
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Beurre au citroné, ett annat namn på hollandaise
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre rouge, röd smörsås till stekt kött
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel söt rödvinssmörsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörsås med fiskrom
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan