Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 251

Kcal / portion: 419

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1674 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Päron färsk 2.0 styck 8%
Smördegsplattor fryst 4.0 styck 75%
Ägg 1.0 styck 4%
Tillbehör:
Chokladsås färdig 4.0 msk 12%
Kockskolan:
Om bakelser > Äts ej
Om tartelett > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Förvärm ugnen på 180ºC.
- Päron: Dela päronen på mitten. Ta bort kärnhus. Skiva päronet som på bilden, det vill säga så att skivorna fortfarande sitter ihop.
- Smördeg: Ta ut runda smördegsplättar, cirka 10 cm i diameter.
- Vispa upp ett ägg med en gaffel i en kopp och pensla smördegen.
- Lägg de runda smördegsplattorna på en plåt med smörpapper och päronhalvorna ovanpå.
- Baka mitt i ugnen och baka i 20-25 minuter.
- Sås: Laga under tiden sås (länk nedan), eller värm färdiglagad kolasås.
- Servera tarteletterna varma, ljumma eller kalla med varm eller kall sås.
Kockens kommentar
En variant är att byta ut päronet mot äpple. Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Passar till
Fler recept inom Bakelser
Liknande recept som Pärontartelette med kolasås
-
Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små prinsessor med choklad och kesella
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Biskvi, chokladbiskvier
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Punschrulle, dammsugare, filmrulle, trådrulle
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelkrokar, mandelbågar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kransekage, kransekake, dansk-norsk mandelmassekaka och högtidstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mignonbakelser, vaniljkräm på mandeldegsbotten
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladtartelette
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rabarbertartelette
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan