Pärontartelette med kolasås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pärontartelette med kolasås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Päron färsk

2.0 

styck

Smördegsplattor fryst

4.0 

styck

Ägg

1.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Chokladsås färdig

4.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om bakelser >

 

 

Om tartelett >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om smördegar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 251

Kcal / portion: 419

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1674 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 15%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 167 gram)

Ingredienser

Visa:

Päron färsk 2.0 styck 8%

Smördegsplattor fryst 4.0 styck 75%

Ägg 1.0 styck 4%

 

Tillbehör:

Chokladsås färdig 4.0 msk 12%

 

Kockskolan:

Om bakelser > Äts ej

Om tartelett > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Förvärm ugnen på 180ºC.
  2. Päron: Dela päronen på mitten. Ta bort kärnhus. Skiva päronet som på bilden, det vill säga så att skivorna fortfarande sitter ihop.
  3. Smördeg: Ta ut runda smördegsplättar, cirka 10 cm i diameter.
  4. Vispa upp ett ägg med en gaffel i en kopp och pensla smördegen.
  5. Lägg de runda smördegsplattorna på en plåt med smörpapper och päronhalvorna ovanpå.
  6. Baka mitt i ugnen och baka i 20-25 minuter.
  7. Sås: Laga under tiden sås (länk nedan), eller värm färdiglagad kolasås.
  8. Servera tarteletterna varma, ljumma eller kalla med varm eller kall sås.

Kockens kommentar

En variant är att byta ut päronet mot äpple. Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.

Passar till

Hemlagad ljus kolasås

Hemlagad chokladsås

Blixtsmördeg

Fler recept inom Bakelser

Liknande recept som Pärontartelette med kolasås