Boeuf sauté Lyonnais, fransk lyxpytt

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Boeuf sauté Lyonnais, fransk lyxpytt

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ryggbiff marmorerad

800.0 

gram

Potatis kokt

0.8 

kilo

Smör normalsaltat

75.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Vinäger

 

 

Persilja till garnering

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Senap fransk osötad

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om bräcka, såtering >

 

 

Så pannsteks biff >

 

 

Om bräcka, såtering >

 

 

ā la lyonnais >

 

 

Om Biff Rydberg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 561

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2246 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 6%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 391 gram)

Ingredienser

Visa:

Ryggbiff marmorerad 800.0 gram 42%

Potatis kokt 0.8 kilo 30%

Smör normalsaltat 75.0 gram 24%

Gul lök 1.0 styck 2%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Vinäger %

Persilja till garnering 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Senap fransk osötad 2.0 msk 1%

 

Kockskolan:

Om bräcka, såtering > Äts ej

Så pannsteks biff > Äts ej

Om bräcka, såtering > Äts ej

ā la lyonnais > Äts ej

Om Biff Rydberg > Äts ej

Tillagning (20 min + 30 min )

  1. Koka potatis om detta inte finns färdigt (extra tillagningstid 30 minuter). Koka den inte helt färdig, dvs potatisen skall vara ganska fast för att senare kunna stekas. Låt kallna.
  2. Skär köttet som franska restaurangproffs, dvs i ganska tjocka skivor, som sedan skärs i trekanter. Skär även potatisen i lika stora bitar. Skala och hacka lök, samt skala, tunnskiva eller mosa vitlök.
  3. Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna på hög värme. Tillsätt lök och vitlök. Stek potatisen knaprigt brun. Ta ur.
  4. Sautera köttet några minuter, dvs stek det hastigt på hög värme. Vänd köttet ett par gånger. Köttet skall vara brynt utvändigt och lätt rått invändigt.
  5. Stänk lite vinäger över. Blanda med potatisen. Värm upp. Finhacka persilja och strö över.

Kockens kommentar

Boeuf sauté Lyonnais ("nötkött som i Lyon") kan bestå av olika slags såterat nötkött, där "lyon" syftar på att lök ingår (läs mer om > ā la Lyonnais). Att använda ryggbiff är en lyxig variant. Sauté = såtera, det vill säga hastigt stekt i het panna (läs mer > Så såterar man). En ordinär fransk Boeuf Lyonnais (utan sauté) är vanligen en biffgryta av rester.

Alternativ

Biff Rydberg

Pytt i panna

Biff Greta, Biff special

Fler recept inom Biff, ryggbiff

Liknande recept som Boeuf sauté Lyonnais, fransk lyxpytt