Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 264

Kcal / portion: 452

GBR (GI) / port: 2
Recept: 4520 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 17%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Kokosbotten:
Digestivekex choklad 6.0 styck 10%
Kokosflingor 1.0 dl 6%
Smör normalsaltat 75.0 gram 12%
Springform 22-26 cm > 1.0 styck %
Fyllning:
Gelatinblad 3.0 styck 0%
Lime färskpressad 2.0 styck 1%
Kesella naturell 250.0 gram 8%
Creme fraiche 1.5 dl 11%
Strösocker 1.5 dl 13%
Konjakstryffel:
Mörk choklad 100.0 gram 12%
Vispgrädde 0.5 dl 4%
Konjak/brandy 2.0 msk 1%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Smör normalsaltat 2.0 msk 4%
Mangosalsa:
Citronjuice 3.0 msk 0%
Mango 2.0 styck 7%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Smör normalsaltat 2.0 msk 4%
Vatten 0.5 dl 0%
Strösocker 0.5 dl 4%
Granatäpple 1.0 styck 1%
Tillbehör:
Jordgubbar färska 4.0 styck 0%
Kockskolan:
Om ostkaka, cheesecake> Äts ej
Ganache, chokladkräm > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 20 min )
- Sätt ugnen på 175°C.
- Kakbotten: Mixa kex, kokos och smält smör i en matberedare. Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant och grädda i 10 minuter. Låt kallna.
- Fyllning: Blötlägg gelatinet i kallt vatten cirka 10 minuter.
- Finriv limeskal och pressa ur saften ur frukten. Vispa ihop med kesella, crême fraiche och socker.
- Tryffel: Krama ur gelatinbladen och smält dem i mikron eller i kastrull. Blanda ner gelatinet i fyllningen och bred den över kokosbottnen. Ställ i kylskåp i minst 30 minuter för att stelna.
- Koka upp grädde i en kastrull och tag från plattan. Låt chokladen smälta i grädden.
- Tillsätt konjak och smör. Rör om och låt den svalna något.
- Knäpp av kakformens löstagbara kant och bred tryffeln över cheesecaken.
- Salsa: Skala och skär mangon i tärningar. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet.
- Smörstek mango och vaniljfrön under omrörning på medelvärme i några minuter. Tillsätt vatten, citronjuice och socker. Tag av från plattan.
- Servera cheesecake på tallrikar med mangosalsan vid sidan om. Dela ett granatäpple och sprid kärnorna över salsan. Dekorera med en jordgubbe på varje bit cheesecake.
Kockens kommentar
Vi tillagade tårtan i portionsbitar genom att använda metallringar. Chokladgarnityret är en variant av ganache. Läs mer > Ganache, chokladkräm.
Klassisk cheesecake är en ugnsbakad efterrätt där krämen blir stabil tack vare äggen som får smeten att stelna i ugnsvärmen. En snabbvariant är att, som i detta recept, blanda ingredienserna och hoppa över ugnsbakningen (jämför med recept > Klassisk New York cheesecake). Läs mer > Om ostkaka, cheesecake.
Alternativ cheesecake
Fler recept inom Cheesecakes ¤
Liknande recept som Cheesecake med limesmak
-
Bakad klassisk New York cheesecake
Tid: 3 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Obakad cheesecake med vit choklad och konjaksblåbär
Tid: 25 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bluecheesecake med pepparkaka, druvsallad samt balsamicoglaserade valnötter
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Frozen cheesecake (ej bakad)
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Cheesecake med limesmak
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Cheesecake med citronsmak och bär
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Passionscheesecake
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cheesecake med vit choklad
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina
-
Snabb cheesecake i glas
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pepparkakscheesecake
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan