Cheesecake med limesmak

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Cheesecake med limesmak

Lägg till ingredienser

Bitar (10 st/tårta): 10

Kokosbotten:

 

Digestivekex choklad

6.0 

styck

Kokosflingor

1.0 

dl

Smör normalsaltat

75.0 

gram

Springform 22-26 cm >

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Gelatinblad

3.0 

styck

Lime färskpressad

2.0 

styck

Kesella naturell

250.0 

gram

Creme fraiche

1.5 

dl

Strösocker

1.5 

dl

 

Konjakstryffel:

 

Mörk choklad

100.0 

gram

Vispgrädde

0.5 

dl

Konjak/brandy

2.0 

msk

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Smör normalsaltat

2.0 

msk

 

Mangosalsa:

 

Citronjuice

3.0 

msk

Mango

2.0 

styck

Vaniljstång

1.0 

styck

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Vatten

0.5 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Granatäpple

1.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Jordgubbar färska

4.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om ostkaka, cheesecake>

 

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 264

Kcal / portion: 452

GBR (GI) / port: 2

Recept: 4520 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 17%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 171 gram)

Ingredienser

Visa:
Kokosbotten:

Digestivekex choklad 6.0 styck 10%

Kokosflingor 1.0 dl 6%

Smör normalsaltat 75.0 gram 12%

Springform 22-26 cm > 1.0 styck %

 

Fyllning:

Gelatinblad 3.0 styck 0%

Lime färskpressad 2.0 styck 1%

Kesella naturell 250.0 gram 8%

Creme fraiche 1.5 dl 11%

Strösocker 1.5 dl 13%

 

Konjakstryffel:

Mörk choklad 100.0 gram 12%

Vispgrädde 0.5 dl 4%

Konjak/brandy 2.0 msk 1%

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

Smör normalsaltat 2.0 msk 4%

 

Mangosalsa:

Citronjuice 3.0 msk 0%

Mango 2.0 styck 7%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

Smör normalsaltat 2.0 msk 4%

Vatten 0.5 dl 0%

Strösocker 0.5 dl 4%

Granatäpple 1.0 styck 1%

 

Tillbehör:

Jordgubbar färska 4.0 styck 0%

 

Kockskolan:

Om ostkaka, cheesecake> Äts ej

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim 20 min )

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Kakbotten: Mixa kex, kokos och smält smör i en matberedare. Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant och grädda i 10 minuter. Låt kallna.
  3. Fyllning: Blötlägg gelatinet i kallt vatten cirka 10 minuter.
  4. Finriv limeskal och pressa ur saften ur frukten. Vispa ihop med kesella, crême fraiche och socker.
  5. Tryffel: Krama ur gelatinbladen och smält dem i mikron eller i kastrull. Blanda ner gelatinet i fyllningen och bred den över kokosbottnen. Ställ i kylskåp i minst 30 minuter för att stelna.
  6. Koka upp grädde i en kastrull och tag från plattan. Låt chokladen smälta i grädden.
  7. Tillsätt konjak och smör. Rör om och låt den svalna något.
  8. Knäpp av kakformens löstagbara kant och bred tryffeln över cheesecaken.
  9. Salsa: Skala och skär mangon i tärningar. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet.
  10. Smörstek mango och vaniljfrön under omrörning på medelvärme i några minuter. Tillsätt vatten, citronjuice och socker. Tag av från plattan.
  11. Servera cheesecake på tallrikar med mangosalsan vid sidan om. Dela ett granatäpple och sprid kärnorna över salsan. Dekorera med en jordgubbe på varje bit cheesecake.

Kockens kommentar

Vi tillagade tårtan i portionsbitar genom att använda metallringar. Chokladgarnityret är en variant av ganache. Läs mer > Ganache, chokladkräm.

Klassisk cheesecake är en ugnsbakad efterrätt där krämen blir stabil tack vare äggen som får smeten att stelna i ugnsvärmen. En snabbvariant är att, som i detta recept, blanda ingredienserna och hoppa över ugnsbakningen (jämför med recept > Klassisk New York cheesecake). Läs mer > Om ostkaka, cheesecake.

Alternativ cheesecake

Bakad klassisk New York cheesecake

Västerbotten cheesecake

Cheesecake med vit choklad

Cheesecake passion

Fler recept inom Cheesecakes ¤

Liknande recept som Cheesecake med limesmak