Halstrad röding med färskpotatiskompott

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Halstrad röding med färskpotatiskompott

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Rödingfilé

600.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Ägg

1.0 

styck

Kapris

1.0 

msk

Chilifrukt färsk

0.5 

styck

Gräslök

1.0 

knippe

Citronjuice

2.0 

tsk

Matolja (rapsolja)

1.5 

dl

 

Tillbehör:

 

Färskpotatis med skal

0.8 

kilo

Vårlök

1.0 

styck

Lime färskpressad

1.0 

styck

Olivolja

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Hotade fiskarter >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Så lagas röding >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 176

Kcal / portion: 728

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2913 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 13%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 413 gram)

Ingredienser

Visa:

Rödingfilé 600.0 gram 31%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Ägg 1.0 styck 2%

Kapris 1.0 msk 0%

Chilifrukt färsk 0.5 styck 0%

Gräslök 1.0 knippe 0%

Citronjuice 2.0 tsk 0%

Matolja (rapsolja) 1.5 dl 41%

 

Tillbehör:

Färskpotatis med skal 0.8 kilo 16%

Vårlök 1.0 styck 0%

Lime färskpressad 1.0 styck 0%

Olivolja 2.0 msk 8%

 

Kockskolan:

Hotade fiskarter > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Så lagas röding > Äts ej

Skapat av: Rent a Chef

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 150ºC.
  2. Skölj och skär vårlök i tunna skivor. Pressa limejuice. Finhacka kapris, gräslök, chili. Putsa och dela rödingen i två bitar per filé.
  3. Tvätta och koka potatis. När det kokat upp, lägg i ägg i exakt 3 minuter. Ta upp och kyl ägget. Låt potatisen koka i ytterligare ca 15 minuter.
  4. Värm (grill-)panna till högsta värme. Gnid in ett tunt lager olja i pannan. Halstra rödingen hårt med skinnsidan nedåt i 30-60 sekunder. Vänd fisken och stek köttsidan på samma sätt.
  5. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och efterstek i ugn i 10-15 minuter.
  6. Sås: Dela och skrapa ur ägget i en bunke. Tillsätt kapris, chili, gräslök och citronjuice. Vispa ned matolja till lagom konstistens. Salta och peppra efter smak.
  7. Häll av vattnet och krossa potatisen grovt med en träslev. Blanda försiktigt i olivolja, limejuice, vårlök och smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Det finns olika slags rödingar, i Sverige främst storröding och fjällröding. Läs mer > Klicka på ingrediensen.

Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk med huvud.

Meny à la Rent a Chef:

Förrätt: Sparrisduo

Huvudrätt: Halstrad röding

Efterrätt: Chokladkaka

Fler recept inom Ugnslagad laxfisk

Liknande recept som Halstrad röding med färskpotatiskompott