Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 174

Kcal / portion: 870

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3480 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Entrecote 4.0 skivor 28%
Vatten till kokning 2.0 liter Äts ej
Kalvbuljongtärning 4.0 styck 1%
Gul lök 2.0 st stora 4%
Sherry (torr) 2.0 msk 1%
Sås:
Sherry (torr) 2.0 dl 6%
Smör normalsaltat 200.0 gram 42%
Strösocker 1.0 msk 2%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 15%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Koka potatis i lättsaltat vatten, eller tillaga pommes frites enligt separat recept. Extra tillagningstid i så fall.
- Koka upp buljongen (vatten+konc. fond). Lägg i köttbitarna, låt koka upp på nytt. Ta av kastrullen från plattan och låt köttet vila i buljongen i 10 minuter.
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 3-7 minuter i lite matfett. Tillsätt sherry och koka bort merparten av vätskan. Salta och peppra rikligt med nymald grov svartpeppar.
- Sås: Koka ner sherryn med socker till halva mängden. Dela smöret i centimeterstora tärningar. Tillsätt en tärning i taget i stormkokande sherry under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Såsen kan göras i förväg och senare värmas upp. Vid tillagning är det viktigt att tillsätta lite smör i taget, för att få rätt konsistens.
Tillbehörsalternativ
Fler recept inom Entrecôte
Liknande recept som Kokt entrecote med pepparlök
-
Rosépepparentrecote
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Plankstek, en 1900-tals klassiker
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbel entrecote med kryddörter, Entrecôte aux fines herbes
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Yakiniku, marinerad pannstekt entrecote
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecotestek primo - helstekt entrecôte
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecote med béarnaise och stekta kantareller
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Entrecote salsa verde med friterad palsternacka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecoterulader med rödbetssalsa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Steak Diane, entrecote i dianesås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan