
Hemryddat brännvin - grundrecept
Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.
Tillagning
- Experimentera. Det går bra med flertalet kryddor, frukter och bär. Låt dra i dager el. veckor. Smaka av och sila av kryddningen.
- Använd okryddat brännvin med högst 40% (32-38%) alkoholstyrka för smakens skull.
För starkt brännvin dödar smakämnena. - Välj kryddor som Du tycker om. Anis och stjärnanis bör användas med försiktighet.
Använd hela kryddor (malda = filtreras).
Färska kryddor går bra, men de utvecklas hela tiden och ger till slut bitter smak. - Frukt och bär (-skal) går bra, i synnerhet om de torkats. Färska kan, liksom färska kryddor, så småningom ge bitter smak.
Kockens kommentar
Var ute i god tid och passa på när det t.ex. är bärsäsong. Färdig snaps håller mycket länge.
Dekorationer i snapsen som t.ex. en grankvist, pomeransskal, dill etc är dekorativt, men kan förstöra snapsen med en för intensiv, eller för besk smak.
Sist men inte minst viktigt: Servera snapsen väl kyld, men inte halvfrusen eller i frostade glas.
ALTERNATIV
Fler drinkrecept inom Snapsar
Liknande recept som Hemryddat brännvin - grundrecept
-
Hemryddat brännvin - grundrecept
Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.
-
Svart vinbärsbrännvin
Har man tillgång till en buske svarta vinbär är det trevligt och enkelt att laga sitt eget vinbärsbrännvin.
-
Lyckorus
Denna snapskryddning har skapats av Stockholms Aeter & Essencefabrik och innehåller bl.a. pommerans, anis, kryddnejlika och koriander.
-
Dillsnaps
Denna dillsmakande snaps går förhållandevis snabbt att tillaga om man jämför med många andra smaksatta snapsar.
-
Lingonsnaps
Lingonsnaps finns färdig att köpa, men går även bra att göra själv. Man får dock vara ute i god tid eftersom att lingonen skall ligga och dra, helst i några månader.
-
Skärgårdssnaps
En passande snaps att ha med på båten, eller för att enbart uppleva havsbrisen. Brännvinet tar cirka 1-4 dygn att förbereda och har smak av lakrits, apelsin och citron.
-
Hemkryddad julsnaps
Denna snaps med smaker av kanel, kardemumma och apelsin passar utmärkt till julen. Varför inte ge bort som julklapp? Se dock till att vara ute i god tid då snapsen skall stå och dra i några dagar.
-
Långbro snaps med fänkål och citron
Denna ljusa snaps, komponerad av Bodil Andersson och Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus, har skapats för att passa till påskförrätter och lättare mat som kokt lax.
-
Sake
Den japanska snapsen som inte är en snaps, utan ett starkvin dvs ett risvin. Serveras vanligen avkyld, men inte kall, till japansk mat.
-
Jonas midsommarsnaps
Snabbkryddad snaps.