
Lingonsnaps
Lingonsnaps finns färdig att köpa, men går även bra att göra själv. Man får dock vara ute i god tid eftersom att lingonen skall ligga och dra, helst i några månader.
Tillagning
- Lägg lingon i en glasburk och fyll på med brännvin så att det täcker bären.
Sätt på locket och låt stå i någon månad. - Sila bort lingonen och tillsätt lite socker.
Späd ut med okryddat brännvin till lagom smak, cirka dubbla mängden. - Häll över på flaska och låt helst stå i ytterligare 1-2 månader.
- Servera snapsen väl kyld.
Kockens kommentar
Brännvin bör inte vara starkare än 40 procent eftersom att kryddorna annars har svårt att ge smak. Det optimala sägs ligga runt 34 procent.
Lingonen bör vara osockrade. Används sockrade, uteslut då tillsats av extra socker.
ALTERNATIV
Fler drinkrecept inom Snapsar
Liknande recept som Lingonsnaps
-
Hemryddat brännvin - grundrecept
Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.
-
Svart vinbärsbrännvin
Har man tillgång till en buske svarta vinbär är det trevligt och enkelt att laga sitt eget vinbärsbrännvin.
-
Lyckorus
Denna snapskryddning har skapats av Stockholms Aeter & Essencefabrik och innehåller bl.a. pommerans, anis, kryddnejlika och koriander.
-
Dillsnaps
Denna dillsmakande snaps går förhållandevis snabbt att tillaga om man jämför med många andra smaksatta snapsar.
-
Lingonsnaps
Lingonsnaps finns färdig att köpa, men går även bra att göra själv. Man får dock vara ute i god tid eftersom att lingonen skall ligga och dra, helst i några månader.
-
Skärgårdssnaps
En passande snaps att ha med på båten, eller för att enbart uppleva havsbrisen. Brännvinet tar cirka 1-4 dygn att förbereda och har smak av lakrits, apelsin och citron.
-
Hemkryddad julsnaps
Denna snaps med smaker av kanel, kardemumma och apelsin passar utmärkt till julen. Varför inte ge bort som julklapp? Se dock till att vara ute i god tid då snapsen skall stå och dra i några dagar.
-
Långbro snaps med fänkål och citron
Denna ljusa snaps, komponerad av Bodil Andersson och Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus, har skapats för att passa till påskförrätter och lättare mat som kokt lax.
-
Sake
Den japanska snapsen som inte är en snaps, utan ett starkvin dvs ett risvin. Serveras vanligen avkyld, men inte kall, till japansk mat.
-
Jonas midsommarsnaps
Snabbkryddad snaps.