
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kryddnejlika
(kryddnejlika, nejlika = krydda, torkade blomknoppar)
Latin: Syzygium aromaticum
cloves = spice, dried flower buds
clou de girofle = épice, boutons floraux séchés
chiodi di garofano = spezia, boccioli di fiori secchi
Gewürznelke = Gewürz, getrocknete Blütenknospen
clavo de especia = especias, botones florales secos
Kryddnejlika är en av 300 arter i släkte nejlikor, varav några växer i Sverige. Kryddnejlika är en tropisk träd som kan bli 10 meter högt, med ursprung i Indonesien. Det är de vitrosa blommornas knoppar, som skördas medan de ännu är outslagna. De torkas och blir då hårda och brunsvarta. Bladen pressas till nejlikeolja. Madagaskar är numera centrum för handeln. Omfattande odling sker även i Indonesien, där den främst används till smaksättning av cigaretter.
Kryddan är känd långt före Kristus. Mumiefynd i Egypten visar att den fanns redan på faroernas tid. Den levererades till Europa på 400-talet som en lyxkrydda. Under medeltiden användes den som medicinalväxt och man trodde att den skyddade mot pest. Traditionellt har kryddnejlika använts som konserveringsmedel av kött.
SÅ ANVÄNDS KRYDDNEJLIKA
Det är trädets torkade blommor som används som krydda i matlagning. Står det bara nejlika i recepetet avses vanligtvis kryddnejlika. Aromen är intensiv, varför kryddan skall användas med försiktighet. Den är självklar i julbaket, främst i pepparkakor och i glöggen, men också till fläsk, vilt, grönsaker, frukt, soppor, marinader och allehanda inläggningar. I det indiska och andra asiatiska länders kök är kryddan populär bl.a. för att krydda ris och ingår i olika kryddblandningar. Den ingår i den indiska kryddblandningen garam masala, i kinesiska Fem kryddor, liksom i dess europeiska variant Fyra kryddor. Kan ibland förekomma i curry.
Alternativ: Kryddan är svår att ersätta med annan krydda.
Säsong: Finns att köpa i butik året om.
Förvaring: Torrt och mörkt i sluten förpackning. Lång hållbarhet.
Läs mer
Recept med Kryddnejlika
Det finns 77 recept med Kryddnejlika
-
Mjuk kardemummakaka med lingon
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mjölkkokt dubbelkotlett med mögelostsås
Tid: 1 tim 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Syltade nypon
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dominikanska karamelliserade bananer
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkaksmuffins
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mole, chilichokladpasta
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Vodhino stifado, grekisk kött- och lökgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Paprikagriljering av julskinka
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hemlagad oxbuljong, oxfond (viltbuljong, viltfond, mörk buljong, enkel buljong)
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan