
Vodhino stifado, grekisk kött- och lökgryta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 475

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2849 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 6%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Nötkött 1.0 kilo 43%
Schalottenlök 1.0 kilo 23%
Vitlök torkad 4.0 klyftor 1%
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Svartpeppar hel 8.0 korn Äts ej
Kanelstång 1.0 styck Äts ej
Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej
Krossade tomater 1.0 burk 3%
Olivolja 1.0 dl 26%
Rött vin 1.0 dl 3%
Vitvinsvinäger 1.0 dl 1%
Salt 0%
Kockskolan:
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Skapat av: Fontana
Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )
- Skär kött i cirka 4 cm stora kuber. Skala schalottenlök under ljummet, rinnande vatten. Skala och hacka vitlök.
- Bryn schalottenlöken lätt i lite olivolja. Ta ut löken ur kastrullen. Bryn köttet till färg. Rör ner vitlöken tillsammans med köttet. Tillsätt vin och vinäger. Rör ned resten av ingredienserna. Häll i lite extra vatten om köttet inte täcks helt.
- Låt grytan puttra på svag värme i 2,5 timme. Köttet ska vara "trådigt" och mycket mört när det är klart. Om inte, häll på lite mer vatten och låt stå ett tag till. Servera med klyftpotatis eller potatismos.
Kockens kommentar
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Vodhino stifado, grekisk kött- och lökgryta
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan