För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saffran

Latin: Crocus savitus

Engelsk översättning saffron

Fransk översättning safran

Italiensk översättning zafferano

Tysk översättning Safran

Spansk översättning azafrán

Saffran är en exklusiv krydda från saffrankrokus, en kortväxt blomma (1,5 dm hög) med lila kronblad snarlik den vanliga krokusen som finns i Sverige. Arten har sitt ursprung i Asien och fördes till England av romarna och till Spanien av Araberna. Den bästa saffran lär komma från Valencia i Spanien. Det är de torkade pistillmärkena som används. Färgen är mörkröd, men färgar mat gul. Pistillerna skördas och rensas för hand. Det går åt 80 pistiller till 0,5 gram saffran, vilket gör saffran till världens dyraste krydda. Å andra sidan är åtgången liten vid matlagningen. Saffran erbjuds man ofta att köpa på marknader i varma länder, men mången turist har vid hemkomst upptäckt att det varit en förfalskning.

  • Smak: Svårbeskrivet. Den beskrivs ha varma aromer med behglig bitterhet med allehanda associationer. Inte alla uppskattar saffran i mat, vilket kan bero på överdosering vilket är vanligt.
  • Alternativ vara: Finns inte.
  • Försäljning/säsong: Mald saffran hittar man i alla livsmedelsbutikers kassor förpackade i 0,5 grams påsar. Saffran säljs också som märkesflikar (tunna korta trådar, bild ovan). Märkesflikar kan man ibland hitta i specialiserade kryddbodar.
  • Förvaring: Torrt och mörkt i försluten förpackning. Lång hållbarhet, se förpackning. Eget koncentrat (se nedan) kan sparas i ett halvår.


SÅ ANVÄNDS SAFFRAN


Sedan klassisk tid har saffran använts till smaksättning av mat och vin, som färgämne och doftämne i kosmetika, samt läkemedel. De kanske mest kända saffransrätterna är spansk paella, italiensk risotto och fransk Medelhavssoppa. I Sverige är saffran välkänd i lussekatter. I Sverige överdoserar vi ofta för att vi doserar med hela paket (0,5 gram). En knivsudd i maten till 4 portioner är vanligen ett mer adekvat mått. Saffran löser sig dåligt i kall vätska. Om den blandas med några matskedar hett vatten som sedan får stå och dra i 20 minuter ökar effekten påtagligt. Löst i sprit ger bättre effekt än i vatten och trådar löser sig sämre äm pulver.

Puveriserad saffran kan användas direkt i maten. Helst bör saffran först lösas i (varm) vätska vilket ger bättre effekt. För att få ut mer smak ur saffran kokar man upp pulvret i vätska t.ex. mjölk. Låt svalna och ställ in i kylskåp över natt.

Omalda märkesflikar smulas mellan fingrarna eller stöts i mortel ofta tillsammans med bit- eller strösocker innan den användas i matlagning och bakverk. Av saffranssockret kan man göra ett koncentrat genom att hälla över krosset (3 gram märkesflikar och 1 tsk socker) i en burk med lock och sedan tillsätta en skvätt konjak (6 cl). Rör om så att sockret löser sig, sätt på lock och ställ mörkt och svalt i minst en vecka. Man kan använda 1 ½ tsk av koncentratet istället för 1 gram saffran.

Läs mer

Stockholms Aeter & Essencefabrik

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Saffran

Det finns 88 recept med Saffran