Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 237

Kcal / portion: 252

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1510 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%
Ancho chilipulver 1.0 tsk 0%
Chilipulver 1.0 tsk 0%
Svartpeppar 0.5 tsk 0%
Kanel mald 0.5 tsk 0%
Anis mald 0.5 tsk 0%
Kryddnejlika mald 0.5 msk 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Strösocker 3.0 msk 11%
Ströbröd 3.0 msk 6%
Vatten 3.0 dl 0%
Kycklingfond konc. 1.5 msk 4%
Mörk choklad 70-85% 200.0 gram 76%
Kockskolan:
Så smälts choklad > Äts ej
Vattenbadskastrull > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Om chokladsås > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Skala och finhacka vitlök.
- Hetta upp en stekkastrull utan fett och rosta kryddor och ströbröd tills det fått lite färg.
- Häll på vatten, socker och fond och låt koka upp. Låt vattnet sugas upp av ströbrödet. Vill såsen inte tjockna, tillsätt lite ströbröd. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna.
- Smält choklad i vattenbad. Blanda choklad med kryddblandningen.
- Häll såsen över rätt eller ställ kallt för senare användning.
Kockens kommentar
Mole är en tjock chokladpasta, med ursprung från Puebla i Mexiko. Att tillaga äkta mole är tidsödande och innehåller många ingredienser bland annat flera sorters chili. Det finns många historier, skrönor och missuppfattningarn om mole. En är att inkafolket ville skrämma bort spanjorerna genom att bjuda dem på mole. Det finns dock inga belägg för att inkafolket använde choklad i matlagningen. Däremot finns det belägg för att pastan kommer från Mexiko. Läs mer > besök hemsidan mexonline.com/molepoblano.htm.
Vattenbad: Koka upp vatten i en kastrull. Ställ en mindre kastrull i vattnet och smält chokladen i den. Choklad får inte koka, för då blir den grynig.
Passar till
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Mole, chilichokladpasta
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan