Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Fiskfiléer

400.0 

gram

Skaldjur rensade

200.0 

gram

Fiskbuljong

2.0 

liter

el. vatten + konc. fond

 

 

Gul lök hackad

2.5 

dl

Purjolök strimlad

2.0 

dl

Vitlök torkad

4.0 

klyftor

Fänkål

1.0 

styck

Tomater

500.0 

gram

Tomatpuré konserv

1.0 

msk

Kajennpepparfrukt röd

0.5 

styck

Apelsin hel

1.0 

styck

Saffran

0.5 

gram

Lagerblad

1.0 

blad

Persilja

4.0 

stjälkar

Timjan (backtimjan)

6.0 

kvistar

Salt och vitpeppar

 

 

Olivolja

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Baguette, bagett

1.0 

styck

Aioli färdig

 

 

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 51

Kcal / portion: 303

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1816 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 1%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 596 gram)

Ingredienser

Visa:

Fiskfiléer 400.0 gram 17%

Skaldjur rensade 200.0 gram 12%

Fiskbuljong 2.0 liter 4%

el. vatten + konc. fond 0%

Gul lök hackad 2.5 dl 3%

Purjolök strimlad 2.0 dl 1%

Vitlök torkad 4.0 klyftor 2%

Fänkål 1.0 styck 4%

Tomater 500.0 gram 5%

Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%

Kajennpepparfrukt röd 0.5 styck 0%

Apelsin hel 1.0 styck 4%

Saffran 0.5 gram 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Persilja 4.0 stjälkar 0%

Timjan (backtimjan) 6.0 kvistar 0%

Salt och vitpeppar 0%

Olivolja 1.0 msk 6%

 

Tillbehör:

Baguette, bagett 1.0 styck 37%

Aioli färdig 0%

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Skala och hacka lök, purjolök, vitlök, fänkål och tomater. Riv apelsinskal. Filéa fisk och rensa skaldjur. Finhacka persilja och timjan.
  2. Soppa: Fräs lök, och fänkål på medellåg värme i matfett tills de är mjuka. Tillsätt tomater, puré, apelsin­skal, juice från apelsin, saffran, lager­blad och kajenn­peppar. Stek ett par minuter till.
  3. Tillsätt buljong (eller vatten+koncentrerad fond) och låt småkoka i 45 minuter.
  4. Ta bort lagerblad och mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Passera soppan genom sil. Häll tillbaka i kastrull och håll den varm.
  5. Fisk och skaldjur: Tillred flera sorter. Fisken kokas i buljongen eller stekas vid sidan av. Se kommentar. 
  6. Servera: Enligt fransk sed serveras både stekt och kokt vid sidan av soppan som gästerna tar för sig av. Garnera med persilja eller timjan.

Kockens kommentar

Välj olika fiskar och skaldjur. Ursprungligen kokade och stekte medelhavsfiskaren den fisk som inte gick att sälja i en smakrik buljong av traktens gåvor som tomater, purjo, vitlök, olivolja och örter. Man svängde ihop det man hade. Som dryck serverades områdets lättare vitvin. Vad som är en "riktig" bouillabaisse bråkar fransmännen om. Bretagnes motsvarighet till bouillabaisse heter Cotriade. Läs mer > Om soppor.

I vårt exempel har vi valt en lyxig variant med lax, tonfisk (lätt stekt först), musslor (kokt i vin först), pilgrimsmusslor (hastigt stekt först) och gambas (hastigt stekt först). Det är vanligt med att lägga till lite vitt vin, från någon dl till ½ liter. Ta då bort motsvarande mängd buljong. Aioli passar som tillbehör.

Alternativ

Aioli

Contriade

Fler recept inom Fisksoppa, fiskgryta

Liknande recept som Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa