Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 51

Kcal / portion: 303

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1816 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 1%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fiskfiléer 400.0 gram 17%
Skaldjur rensade 200.0 gram 12%
Fiskbuljong 2.0 liter 4%
Gul lök hackad 2.5 dl 3%
Purjolök strimlad 2.0 dl 1%
Vitlök torkad 4.0 klyftor 2%
Fänkål 1.0 styck 4%
Tomater 500.0 gram 5%
Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%
Kajennpepparfrukt röd 0.5 styck 0%
Apelsin hel 1.0 styck 4%
Saffran 0.5 gram 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Persilja 4.0 stjälkar 0%
Timjan (backtimjan) 6.0 kvistar 0%
Olivolja 1.0 msk 6%
Tillbehör:
Baguette, bagett 1.0 styck 37%
Aioli färdig 0%
Kockskolan:
Om soppor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Skala och hacka lök, purjolök, vitlök, fänkål och tomater. Riv apelsinskal. Filéa fisk och rensa skaldjur. Finhacka persilja och timjan.
- Soppa: Fräs lök, och fänkål på medellåg värme i matfett tills de är mjuka. Tillsätt tomater, puré, apelsinskal, juice från apelsin, saffran, lagerblad och kajennpeppar. Stek ett par minuter till.
- Tillsätt buljong (eller vatten+koncentrerad fond) och låt småkoka i 45 minuter.
- Ta bort lagerblad och mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Passera soppan genom sil. Häll tillbaka i kastrull och håll den varm.
- Fisk och skaldjur: Tillred flera sorter. Fisken kokas i buljongen eller stekas vid sidan av. Se kommentar.
- Servera: Enligt fransk sed serveras både stekt och kokt vid sidan av soppan som gästerna tar för sig av. Garnera med persilja eller timjan.
Kockens kommentar
Välj olika fiskar och skaldjur. Ursprungligen kokade och stekte medelhavsfiskaren den fisk som inte gick att sälja i en smakrik buljong av traktens gåvor som tomater, purjo, vitlök, olivolja och örter. Man svängde ihop det man hade. Som dryck serverades områdets lättare vitvin. Vad som är en "riktig" bouillabaisse bråkar fransmännen om. Bretagnes motsvarighet till bouillabaisse heter Cotriade. Läs mer > Om soppor.
I vårt exempel har vi valt en lyxig variant med lax, tonfisk (lätt stekt först), musslor (kokt i vin först), pilgrimsmusslor (hastigt stekt först) och gambas (hastigt stekt först). Det är vanligt med att lägga till lite vitt vin, från någon dl till ½ liter. Ta då bort motsvarande mängd buljong. Aioli passar som tillbehör.
Alternativ
Fler recept inom Fisksoppa, fiskgryta
Liknande recept som Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa
-
Fisksoppa med räkor och saffran
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Cotriade Bretonne, fisksoppa från Bretagne
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hot pot med hälleflundra
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Gräddig kålsoppa med dill och kallrökt lax
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Seljanka, rysk laxsoppa
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Thaisoppa med råa grönsaker och lax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fisksoppa minestrone
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Sofias gräddiga laxsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Gröncurry och kokosmjölksoppa med sesammarinerad torsk och räkor
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: