
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Ärtskott
(ärtskott, ärtgroddar, sockerärtsskott, sockerärtsgroddar)
Latin: Pisum sativum
pea sprouts
pousses de pois
germogli del piselli
Erbsensprösslinge
brotes del guisante
Ärtskott (ärtgroddar) avser som regel skott från sockerärtan. Det är de torkade gula ärterna som man låter gro. Skotten är spröda, cirka 1o centimeter långa. Kikärter kan groddas, men de färdiga groddarna bör förvällas några minuter för att avlägsna lektiner (läs mer > Antinutrienter, fytater, lektiner.
- Smak: Smakrika med karaktär av sockerärtans lätt söta och friska smak.
- Alternativ: Solrosskott.
- Försäljning: Säljs vanligen färsksnittad men kan även förekomma i kruka.
- Förvaring: i öppen plastpåse i kylen vid högst 8°C. Hållbar 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt. Ofräscha groddar kastas.
Odla: Skölj några matskedar gula torkade ärter. Lägg dem i en skål och fyll på med 5-dubbel mängd ljummet vatten. Låt stå över natt. Häll bort vattnet och låt dem ligga kvar i burken tills man kan se att de öppnar sig, börjar gro. Det kan ta ett par dagar, skölj dem varje dag i ljummet vatten. Sprid sedan ut dem på en bricka med ett par centimeter tjockt lager jord. Fukta jorden med sprayflaska. Täck med tunn plastfolie för att bevara fukten. Ställ brickan på ljus plats. När fröna börjar växa tas folien bort. Se till att jorden är lätt fuktig, spraya vid behov. Skörda med sax när de har blivit lagom stora (5-10cm).
SÅ ANVÄNDS ÄRTSKOTT
Ärtskott används på samma sätt som andra groddar och skott, främst i kalla rätter. Man använder hela skott, både blad och stjälk, men inte frörester. Passar som garnityr och i sallader. Hastigt stekt i smör blir det ett utmärkt tillbehör till fisk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03
Läs mer
Recept med Ärtskott
Det finns 14 recept med Ärtskott
-
Rökt laxrulle med pepparrotsfärskost och krasse (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt och grov sardelltoast
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Team Milko
-
Varm fetaostsoppa
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Mickes ljumma eller varma stiltonlax (förrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Biffig macka med pepprig äppelcrème
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Smakrik sillsallad med tomater
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tempurasparris med citrondipp (förrätt)
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Bulgursallad med kräftstjärtar och kapris
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Pestopasta med soltorkade tomater och ärtskott
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kycklingfilé i pitabröd
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kronfågel