
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Dessertglass
(dessertglass, hushållsglass = namn för 0,5-2 liters förpackning glass till konsument)
dessertglass = Swedish name for 0.5-2 liter packaging ice cream for consumers
dessertglass = nome svedese per il gelato in confezione da 0,5-2 litri per i consumatori
dessertglass = Schwedischer Name für 0,5-2 Liter Verpackungseis für Verbraucher
dessertglass = nombre sueco para helado de envasado de 0,5-2 litros para consumidores
Dessertglass (hushållsglass) kallar branschen glass som är "konsumentförpackad", vanligen i 0,5 till 2-litersförpackningar, avsedda för "hushållskonsumtion". Förekommer smaksatt på allehanda sätt. Vaniljsmak är vanligast med eller utan inblandning av hackad choklad, kola och karamell, nötter med mera. Därnäst choklad- och jordgubbsglass. Glass är ett billigt livsmedel jämfört med andra huvudråvaror och desserter (läs mer > Högt och lågt jämförpris). Samtidigt är prisspridningen stor. Läs mer > Om glass, glassvaror.
Prisgrupper dessertglass:
- Lågprisglass 10-30 kr/liter. Kan vara så kallad mjölkglass eller vegetabilisk glassvara. Låg fetthalt. Ingen eller ringa mjölkfett som ersatts av med vegetabiliskt fett (palm-, raps-, kokosolja). Fetthalt 1-7 %. Socker 10-20%. Säljs i 0,5 till 2-liters förpackningar.
- Gräddglass 25-45 kronor/liter. Fetthalt runt 12%. Mängd grädde 35-40%, socker cirka 20%. Laktosfri och ekologisk +10 kr/liter. Säljs i 0,5 till 1-litersförpackningar.
- Lyxglass 50-150 kr/liter. Oftast med olika smakblandningar tillsatta. Fetthalt 15% eller mer. Grädde 35-40%, socker cirka 20%. Brukar säljas i halvliters pappbägare.
SÅ ANVÄNDS DESSERTGLASS
Glass är den perfekta efterrätten, billig, snabbt anrättad och omtyckt av alla. Vaniljglass kan kombineras med allehanda tillbehör och passar till bakverk, varm eller kall frukt, glassdrinkar med mera. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Dessertglass
Det finns 44 recept med Dessertglass
-
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade fruktspett (efterrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Glasstapas med Bourbón Vanilla
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelpaj med bovete och hasselnötter
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dominikanska karamelliserade bananer
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannkaksknyten med glass och frukt
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bärpaj - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apelsinrisotto med mascarpone och nötter
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan